Halkla İlişkiler Alanındaki Doktora Tezleri Üzerinden Türkiye ve ABD’de Bilimsel Bilginin Gelişiminin Analizi
Cem Yaşın
Prof. Dr. Muharrem ÇETİN
Büşra Sönmez
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Doktora tezleri, bir alanda bilimsel bilgi birikimi ve gelişimi açısından önemli katkılar sağlanan bir aşamayı teşkil etmektedir. Tezlerde kullanılan kaynaklar, tezin üzerine inşa edildiği bilgi birikimini ortaya koyması nedeniyle önemli veriler sağlamaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'de ve Amerika'da 2016 yılında halkla ilişkiler alanında yazılmış doktora tezleri analiz edilmiş, analizde tezlerde kullanılan bilgi birikiminin özelliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda halkla ilişkiler alanında Proquest veri tabanında yayınlanmış doktora tezleri ile YÖK Tez Bankası'nda yayınlanmış doktora tezleri incelenip, tezlerdeki atıflar üzerinde bir içerik analizi çalışması yapılmıştır. Atıf analizleri, tezlerde kullanılan bilgi birikimi yönüyle iki ülke arasındaki bazı farklılıkları ortaya koyması bakımından önemlidir. Türkiye'deki tezler ekseriyetle ders kitaplarından yararlanılarak yazılırken, Amerika'da bilimsel makaleler ağırlık kazanmaktadır. Her iki ülkede de basılmış sempozyum tebliğleri ve bilimsel raporlara atıflar sınırlı kalmıştır. Sonuç olarak, iki ülkede yapılan doktora çalışmaları halkla ilişkiler alanındaki güncel bilgi birikimini yansıtması bakımından önemlidir.
Dergi Adı Selçuk İletişim
Basım Tarihi 01-2017