Özel Hayatın Gizliliği Perspektifinden Birey Devlet İlişkileri
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Muharrem ÇETİN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Vatandaşların devlete karşı güven beslemeleri ve kendi kişiliklerini korkusuzcageliştirebilmeleri, ancak hukuki güvencenin sağlandığı bir hukuk devleti sistemi içindemümkündür. Özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin yapısal düzenleme veuygulamalar, hukuk devletinin işlevselliğinin doğal bir yansımasıdır. Bu yapı, bir yandansağlıklı bir zeminde ilerleyen birey-devlet ilişkisini desteklerken, diğer yandan halkınyönetime katılımını sağlamakta ve hukuk devletinin varlığına anlam kazandırmaktadır.Çağdaş demokrasilerde kamu hayatının açıklığı ve özel hayatın gizliliği ilkelerinin varlığıkadar anlamlı olan, bu ilkelerle onların çatışma halinde olabileceği diğer değerler arasındabaşarılı bir "denge" kurulmasıdır. Sağlanacak bu dengenin başarısı da, günümüzde boyutdeğiştiren ve asimetrik sonuçlar doğuran risklerin gerçekleşmeden önlenmesinde saklıdır.Çalışmada, özellikle son dönemde yaşanan olayların yarattığı risklerin önlenmesindekullanılan yöntemlerin özel hayatın korunması açısından taşıdığı değer ve kurumlarınbirey-devlet ilişkileri açısından üstlendiği sorumluluklar halkla ilişkiler çerçevesindedeğerlendirilmeye çalışılacaktır.
Dergi Adı İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, TÜBİTAK/ULAKBİM, SBTV, ASOS