Yazarlar |
Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
ÖZEN MÜRÜVVET BEGÜM
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye |
YILDIZ HİLAL
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Lavanta ve lavanta yağları yüzyıllardır geleneksel bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Günümüzde lavanta ve esansiyel yağı gıda, kozmetik, parfüm, sıhhi ürünler ve ilaç gibi birçok endüstride kullanılan değerli malzemelerdir. Değerli yağın bileşenleri yetiştirme bölgesine bağlı olarak farklılık gösterdiğinden, yağın kalitesini ve potansiyel kullanım alanlarını belirlemek için bu bileşenlerin belirlenmesi gerekir. Esansiyel yağ bileşimi, Kastamonu, Türkiye lavanta çeşitlerinin saplı taze çiçeklerinden (Lavandula x intermedia var. Super) Clevenger tipi hidrodistilasyon cihazı kullanılarak elde edildi. Daha sonra uçucu yağın gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) ile analizi sonucu 14 bileşen tanımlanmıştır. Linalool ve linalil asetat sırasıyla %28,44 ve %17,12 ile yağın ana bileşenleridir. Bu çalışmada elde edilen yağın kalitesini ve olası kullanım alanlarını belirlemek için sonuçlarımızı Avrupa Farmakopesi ve ISO standartları ile karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçladık. Analiz sonuçları, lavandin esansiyel yağının yüksek düzeyde linalool içermesi ve kafur içermemesi nedeniyle yüksek kaliteli bir esansiyel yağ olduğunu göstermiştir. Ayrıca, linalool, terpinen-4-ol ve kafur içerikleri ISO 3515:2002'de belirtilen lavanta yağı standartlarına uygun iken, linalil asetat içeriği standard değerin altında bulunmuştur. Çalışmada ekstrakte edilen lavandin yağının yüksek linalool içeriği ve kafur içermemesi nedeniyle gıda, içecek, aroma, ilaç, parfüm ve aromaterapi endüstrilerinde kullanıma uygun olduğu öngörülebilir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi |
Dergi ISSN | 2149-3898 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 03-2024 |
Cilt No | 25 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 113 / 117 |
Doi Numarası | 10.18182/tjf.1382213 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.18182/tjf.1382213 |