Bu çalışmada, Türkiye'de tüketilen bazı çorbaların protein kalitesinin, protein sindirilebilirliği düzeltilmiş amino asit skoru (PDCAAS) yöntemi kullanılarak tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bu yöntem, kısıtlayıcı amino asitlere (KAA) ve sindirilebilirlik faktörlerine dayanmaktadır. Diyet proteinlerindeki kısıtlayıcı amino asit, vücuttaki amino asit sentezini etkiler. Çünkü protein sentezi minimum amino asit miktarına bağlıdır. PDCAAS 1'den küçükse, çorbada en az bir KAA vardır. Bu çalışmada, yirmi beş farklı çorbanın enerji, protein ve esansiyel amino asit örüntüleri analiz edilmiş ve PDCAAS hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin hesaplanmasında Microsoft Excel Programı kullanılmıştır. Protein kalitesi en yüksek çorbalar Lebeniye (1,0), Yoğurt (1,0), Un (0,9), Tarhana (0,88) ve Sütlü domates çorbası (0,87)’dır. Protein kalitesi en düşük olan çorbalar ise Tutmaç (0,38), Pirinç (0,46), Yüzük (0,61), Sebze çorbası (yaz) (0,62) ve Sebze çorbası (kış) (0,64)’dır. PDCAAS 1'den küçükse çorbada en az bir KAA vardır. Lebeniye ve Yoğurt çorbasında KAA yokken, Tarhana, Sebze çorbaları, Tutmaç, Pirinç ve Yüzük çorbası için KAA lizindir. Sütlü domates çorbası’nda KAA metiyonin ve sisteindir. Çorbaya eklenen hayvansal proteinler protein kalitesini arttırmaktadır. Sağlıklı beslenmenin sağlanmasında protein miktarı kadar protein kalitesinin de önemli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışmanın özellikle protein alımı düşük olan gruplarda beslenme planlaması yapılırken yol gösterici olacağı düşünülmektedir. |