Karizmatik Liderlik ve Örgütsel Özdeşleşmenin İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi
Ayşe Alev Yavan
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Yunus Bıyık
Munzur Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada karizmatik liderlik ve örgütsel özdeşleşmenin iş tatmini ve iştenayrılma niyetine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma verileri, bir kamubankasının genel müdürlüğünde çalışan 195 kişiden elde edilmiştir. Yapılan korelasyonanalizine göre karizmatik liderlik ile örgütsel özdeşleşme ve iş tatmini arasında pozitifyönde anlamlı bir ilişki, karizmatik liderlik ve örgütsel özdeşleşmenin de işten ayrılmaniyetiyle negatif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizisonucunda karizmatik liderliğin ve örgütsel özdeşleşmenin, iş tatmini ve işten ayrılmaniyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte araştırmabulguları karizmatik liderliğin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisindeörgütsel özdeşleşmenin kısmı aracılık etkisinin olduğu göstermektedir.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları dergisi
Basım Tarihi 03-2018