İş Özelliklerinin İşten Ayrılma Niyetine Etkisinde Kariyer Tatmininin Aracı Rolü
Gökhan Kenek
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı Hackman ve Oldham (1975) tarafından geliştirilen İşÖzellikleri Modeli kapsamında çalışanların elde ettikleri psikolojik tutumların iştenayrılma niyetine olan etkisinde kariyer tatmininin aracılık rolüne sahip olup olmadığınıntespit edilmesidir. Araştırmanın verileri Ankara’da bulunan iki devlet üniversitesindegörev yapmakta olan 271 Araştırma Görevlisi’nden elektronik anket yöntemiyle eldeedilmiştir. Söz konusu değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenebilmesi amacıyla SPSS23 programı aracılığıyla korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizsonuçlarına göre üç tür psikolojik durum olan işin anlamlılığının tecrübe edilmesi (işinanlamlılığı), işin sonuçlarından kişisel sorumluk hissi (otonomi) ve işin sonuçlarıhakkında bilgi edinme (geri bildirim) ile kariyer tatmini arasında pozitif yönlü, iştenayrılma niyeti ile arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.Bunun yanı sıra kariyer tatmininin, bu üç psikolojik durumun işten ayrılma niyeti ilearasındaki ilişkilerde kısmi aracı role sahip olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 09-2018