Etik Liderlik ve Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı İlişkisi: Örgütsel Bağlılığın Aracı Rolü
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Gökhan Kenek
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Ezgi Uğraş
Bu çalışmanın amacı etik liderlik ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasındaki ilişkide örgütselbağlılığın aracılık etkisini incelemektir. Araştırma, Türkiye genelinde inşaat sektöründe faaliyetgösteren özel bir şirketin 253 çalışanının katılımıyla tamamlanmıştır. Araştırma verileri anketyöntemi ile toplanmıştır ve verilere uygun olarak SPSS 23 programı aracılığıyla korelasyon veregresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; etik liderlik örgütsel bağlılıkile pozitif yönlü, üretkenlik karşıtı iş davranışı ile ise negatif yönlü anlamlı ilişkilere sahiptir.Ayrıca, örgütsel bağlılık ve üretkenlik karşıtı iş davranışı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişkitespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuca göre ise örgütsel bağlılık, etik liderlikile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasında aracılık etkisine sahiptir.
Dergi Adı Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019