img
Metin Madenciliği ve Duygu Analizi Yöntemleri ile Sosyal Medya Verilerinden Rekabetçi Avantaj Elde Etme: Turizm Sektöründe Bir Araştırma   
Yazarlar
Ahmet Büyükeke
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Cevriye Gencer
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Özet
Kullanıcıların deneyim, görüş ve tavsiyelerini içeren sosyal medya verileri, seyahate yeniçıkacak olanların kararlarını etkileyen en önemli unsurlardandır. Bu nedenle, Türkiyeekonomisinde vazgeçilmez bir değere sahip olan turizm sektörü için geliştirilecek olanstratejilerde hem politika yapıcıların hem de otel işletmelerinin müşteri yorumlarını dikkatealmaları, uygun yöntemlerle analiz etmeleri ve anlamlandırmaları gerekmektedir. Bubilgiler ışığında gerçekleştirilen çalışmanın temel amacı, büyük sosyal medya verilerindengüncel metin madenciliği yöntemleriyle otel işletmeleri açısından rekabetçi bir zekâoluşturulmasıdır. Uygulama alanı olarak Antalya bölgesinin seçilmesinin temel sebebi hemtemel bir cazibe merkezi olması, hem de Türkiye'nin turizm başkenti olarak kabuledilmesidir. Veriler, Tripadvisor platformundan crawler geliştirilerek otomatik olaraktoplanmıştır. Toplam yorum sayısı 212,435’tir. Duygu Analizi için; Lojistik Regresyon,Destek Vektör Makinesi ve Naive Bayes kullanılmıştır. Analiz sonucunda yorumlarının%80’inin olumlu, %20’sinin olumsuz olduğu bulunmuştur. Konu analizi sonucunda;Deneyim %26,70 ile birinci, Değer ve Eğlence %24,68 ile ikinci, Şikâyet %20,41 ile üçüncüsırada yer almaktadır. Diğer konular; %16,15 ile Temel Hizmetler ve %12,06 ile YapılacakŞeyler’dir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Dergi ISSN 2147-8775
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 03-2020
Cilt No 8
Sayı 1
Sayfalar 322 / 335
Doi Numarası 10.21325/jotags.2020.550
Makale Linki https://jotags.org/2020/vol8_issue1_article19.pdf