Örgütsel Bağlılık, Örgütle Özdeşleşme, Stres ve İşten Ayrılma Niyeti İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Tuğçe Şimşek
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, bir kamu kurumunda örgütsel bağlılık, örgütle özdeşleşme, stresve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmadaöncelikle örgütsel bağlılık, örgütle özdeşleşme, stres ve işten ayrılma niyeti kavramlarıilgili literatür kapsamında ele alınmış, ardından ilişkilere yönelik hipotezlergeliştirilmiştir. Çalışmada söz konusu kavramlar Ankara ilinde bir kamu işletmesindeçalışan uzman grubu örnekleminde araştırma değişkenleri olarak kullanılmıştır.Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket formu kullanılmış ve toplam 147uzmandan kullanılabilir anket elde edilmiştir. Elde edilen verilere, SPSS 18programında frekans, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır.Korelasyon analizi sonuçlarına göre; örgütsel bağlılık ile örgütle özdeşleşme arasındapozitif yönde anlamlı, stres ve işten ayrılma niyeti arasında ise negatif yönde anlamlıbir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan regresyon analizi sonucunda örgütselbağlılığın örgütle özdeşleşme üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu ve %38,9 oranındaaçıklayıcı olduğu görülmektedir. Aynı zamanda örgütsel bağlılığın stres üzerinde deanlamlı bir etkisinin olduğu ve %49,5 oranında açıklayıcı olduğu görülmektedir.Bununla birlikte işten ayrılma niyeti üzerinde ise yine anlamlı bir etkisinin olduğu ve%28,4 oranında açıklayıcı olduğu görülmektedir. Buna göre araştırmaya katılanuzmanların örgütsel bağlılığının artması durumunda örgütle özdeşleşmelerinin artacağı,stres ve işten ayrılma niyeti düzeylerinin ise azalacağı söylenebilir.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1302-2024
Basım Tarihi 12-2016
Makale Linki http://iibfdergisi.gazi.edu.tr/index.php/iibfdergisi/article/view/1153/712