Sosyal Kaytarmanın Örgütsel Sinizme Etkisinde Zorunlu Vatandaşlık Davranışının Aracılık Rolü: Sosyal Ağ Gruplarında Bir Araştırma
Burçak Yakın
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, örgütlerde sinizmin oluşmasında zorunlu vatandaşlık davranışı ve sosyalkaytarmanın etkisini tespit etmektir. Bu bağlamda sosyal kaytarmaya maruz kalan çalışanlaraçısından sosyal kaytarmanın örgütsel sinizme etkisi incelenmiştir. Ayrıca sosyal kaytarmamağdurlarının iş yükünün artması sonucu oluşan zorunlu vatandaşlık davranışlarının örgütselsinizme etkisinde aracılık rolüne de bakılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Türkiye’deki sosyalağ gruplarına üye olan ve çeşitli sektörlerde aktif olarak çalışan 160 katılımcıdan oluşmaktadır.Araştırma hipotezlerinin sınanmasında öncelikle ilişki ve etki için sırasıyla korelasyon veregresyon analizi yapılmıştır. Zorunlu vatandaşlık davranışının aracı etkisinin belirlenmesindeise, Baron ve Kenny’nin üç aşamalı modeli temel alınarak hiyerarşik regresyon analiziyapılmıştır. Bunun yanı sıra Sobel testi ile kısmi aracılık etkisine bakılmıştır. Analiz sonuçlarınagöre, örgütsel sinizm, sosyal kaytarma ve zorunlu vatandaşlık davranışı değişkenleri arasındapozitif yönde ve anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca, sosyal kaytarmanın örgütsel sinizme etkisindezorunlu vatandaşlık davranışının kısmi aracılık rolü de bulunmaktadır. Değişkenler arasıilişkileri inceleyen ilk çalışma olması ve elde edilen sonuçların örgütlerde sinizmin oluşmasındafarklı değişkenlerin de etkili olduğuna işaret etmesi, örgütsel davranış alan yazınına katkısağlayacaktır.
Dergi Adı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1302-2024
Basım Tarihi 08-2018