Örgüt Kültürü, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Osman Benk
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Savaş Gayaker
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada çalışanların algıladıkları örgüt kültürü ve bunu algılama düzeyleriyle sergiledikleri örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki araştırılmıştır. İlgili yazında sıklıkla birbirlerine etkileri araştırılan bu üç Örgütsel Davranış değişkeninin aralarındaki ilişkiler yeniden irdelenerek, ilgili literatüre katkı sunulması hedeflenmektedir. Araştırmanın örneklemini Ankara'da faaliyet gösteren bir bakanlığın bir dairesinde istihdam edilen 196 kamu çalışanı oluşturmaktadır ve verilerin toplanmasında anket yöntemi uygulanmıştır. Veriler 2016 yılının Mayıs-Haziran aylarında elde edilmiştir. Ölçüm araçları olarak güvenilirliği ve geçerliliği daha önceki çalışmalarda tespit edilmiş olan Goffee ve Jones tarafından geliştirilen "Örgüt Kültürü Ölçeği", Organ tarafından geliştirilen "Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği" ve Jaworski ve Kohli tarafından geliştirilen "Örgütsel Bağlılık Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla regresyon ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular; algılanan örgüt kültürünün vatandaşlık davranışını pozitif yönde ve zayıf düzeyde, örgütsel bağlılığın vatandaşlık davranışını pozitif yönde ve orta düzeyde ve algılanan örgüt kültürünün bağlılığı pozitif yönde ve zayıf düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediğini göstermiştir.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, SOBİAD, ASOS Index ve EBSCO