Algılanan Örgütsel Desteğin Duygusal Bağlılıkla İlişkisinde İş Tatmininin Aracılık Rolü Kamu Sektöründe Bir Araştırma
Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Emre Burak Ekmekçioğlu
Batman Üniversitesi, Türkiye
Çalışanların örgütsel destek algıları, örgütlerinin onların katkılarına verdiği değer, onların iyiliği ve refahını ne ölçüde düşündüğüyle ilgili genel inançları olup, örgütsel bağlılığın boyutlarından birisi olan duygusal bağlılıkla da güçlü bir ilişki içindedir. Özellikle bu ilişkide çalışanların iş tatmininin rolü, literatürde oldukça az yer bulmaktadır. Bazı araştırmacılar, iş tatminin bu ilişkide aracı bir rolü olabileceğini düşünmüşlerdir. Buna bağlı olarak bu araştırmada da, büyük ölçekli bir kamu kurumunda çalışanların örgütsel destek algılarının duygusal bağlılıklarıyla ilişkisinde iş tatminin aracılık rolünü incelenmiştir. 844 çalışandan elde edilen verilerle mevcut çalışmanın değişkenleri arasındaki ilişkiler, yapısal eşitlik modeli ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre algılanan örgütsel destek çalışanların hem duygusal bağlılığını, hem de iş tatminini anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir. İş tatmini de duygusal bağlılığı anlamlı ve pozitif yönlü olarak etkilemektedir. Aynı zamanda iş tatmininin, algılanan örgütsel destek ile duygusal bağlılık ilişkisinde kısmi aracılık rolünün olduğu da tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi