Geleneksel Devlet Anlayışından E Devlete Türkiye ve Irak E Devlet Algısı Karşılaştırması
FADHIL WAAD
SÖKMEN ALPTEKİN
EKMEKÇİOĞLU BURAK
Türkiye ve Irak'taki e-devlet uygulamasını karşılaştırmayı amaçlayan araştırma, 250 Türkiye, 250 Irak olmak üzere toplam 500 katılımcıdan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Irak`taki Üniversite düzeyinde eğitim alan öğrencilerin e-devlet algısını ölçmeye yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada bağımsız örneklem t testi ve ki kare testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların büyük çoğunluğu e-devleti bilmekte bununla birlikte Türkiye'de e-devlet uygulamasını bilenlerin oranı, Irak'ta e-devlet uygulamasını bilenlerin oranlarından anlamlı derecede yüksektir. Her iki ülkede e-devlet uygulamalarından vatandaşların beklentilerinin yüksek olduğu ve yapılan çalışmaları desteklediği; internetin hızı ve kalitesinin e-devlet uygulamalarına erişime engel olmadığı görülmektedir. Araştırmaya göre, e-devlet hizmetinin en önemli yararlarının; "işlemlerin hızlı olması" ve "kolaylık sağlaması" olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Gelecekte, gelişmiş ülkelerdeki bireylerin e-devlet algılarıyla, gelişmekte olan ve/veya gelişmemiş ülkelerdeki bireylerin e-devlet algılarını, demografik ve diğer kültürel değişkenlere bağlı olarak karşılaştırma fırsatı veren çalışmalar yapılmasına ve başarılı e-devlet uygulamalarının diğer ülkelerdeki uygulamalarla karşılaştırılıp, daha etkin olabilecek edevlet uygulamalarının ülkelere önerilebilmesini sağlayacak çalışmalara ihtiyaç ortaya çıkmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bilişim Teknolojileri Dergisi