Measurement of absolute intensity of 1001 keV gamma ray of 234mPa
Mehmet Atıf Çetiner
Halil Demirel
Prof. Dr. Şeref TURHAN
The 1001 keV γ-ray emission from 234mPa as an analytical peak has ever increasing importance indirect γ-ray spectrometric measurements of 238U content in samples with the development of high pure Ge detectors of larger crystal volumes and higher efficiency. In this study, γ-ray spectrometric measurement for the determination of the absolute intensity, Pγ, of 1001 keV γ-rays of 234mPa was carried out using powdered uranium samples and a new experimental value of 0.861±0.015% for Pγ of the 1001 keV γ-ray of 234mPa has been obtained. The present measured value is greater than most of the recent experimental results and the newly recommended value of 0.835±0.004% for Pγ by 2.5 to 4%. The present result differs from the latest experimental value of 0.92±0.02% by 7%.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry
Dergi Tarandığı Indeksler SCI