The Effect of Smart City Applications on Smart City Life Intention: The Moderating Role of Technology Anxiety
Doç. Dr. Bülent YILDIZ
Dünyada şehirlerde yaşayan insan nüfusu sürekli artmaktadır. Artan nüfusun bir sonucu olarak şehir hayatını kolaylaştırmak için dijital teknolojilerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle yapay zekâ ve nesnelerin interneti teknolojilerinin şehirlere entegre edilmesiyle akıllı şehrin önemi artmıştır. Bu nedenle, bu çalışma akıllı şehir uygulamalarının yaşam niyeti üzerindeki etkisini ve teknoloji kaygısının bu etkiyi nasıl ılımlılaştırdığını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla 386 kişiden anket yoluyla veri toplanmıştır. Veriler yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda akıllı kamu hizmeti, akıllı ulaşım ve akıllı çevrecilik uygulamalarının akıllı şehirlerde yaşama niyetini anlamlı şekilde pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Yapılan moderatör analizi sonucunda akıllı şehir uygulamalarının akıllı şehirlerde yaşama niyeti üzerindeki etkisinde teknoloji kaygısının moderatör rolü olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre önerilerde bulunulmuştur.
akıllı şehir,sürdürülebilirlik,teknoloji kaygısı
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi