The impact of the Covid-19 Pandemic on financial performance of airlines’ in terms of expenses and profitability: Turkish Airlines and Pegasus
Doç. Dr. Faruk DAYI
Issa Rajab Alı Mousa
Covid-19 Pandemisi toplum sağlığına verdiği zararın yanı sıra sosyal, siyasal ve iktisadi hayatı da olumsuz yönde etkileyerek toplum yapısında ve ekonomik düzende önemli değişimlere neden olmuştur. Havayolu yolcu taşımacılık sektörü de pandemiden olumsuz yönde etkilenmiştir. Pandemi ile birlikte havayolu seyahatleri kurallara bağlanmış, koltuk kapasiteleri azaltılmış ve geniş gövdeli uçaklardan dar gövdeli uçaklara doğru bir geçiş yaşanmıştır. Bu dönemde havayolu şirketlerinin gelirleri azalmış, giderleri ise artmış ve gelir gider dengesi bozularak esas faaliyetlerden zarar edilmesine neden olmuştur. Bu hususla çalışmada pandeminin havayolu şirketlerinin giderlerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Borsa İstanbul’da işlem gören Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus (PGSUS) 2019-2022 dönemi finansal tablo verilerinden yararlanılmıştır. Hasılat, satışların maliyeti, brüt kar, genel yönetim giderleri, pazarlama giderleri, esas faaliyet karı/zararı, finansman giderleri, sürdürülebilir faaliyetler vergi öncesi kar/zararı ve dönem karı/zararı verileri kullanılmıştır. Trend, dikey ve oran analizi yapılarak bulgular değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda pandemi döneminde şirketlerin giderlerinin anormal bir şekilde arttığı tespit edilmiştir. Şirketlerin hasılatlarının 2021 yılı itibariyle yükselmeye başladığı, 2022 yılında ise anormal bir oranda artış gösterdiği belirlenmiştir. Pandemi de yüksek tutarlarda giderlere katlanarak zarar eden şirketlerin, 2022 yılında pandemi önceki dönemden daha iyi bir karlılık performansı gösterdikleri bulgulanmıştır.
Dergi Adı Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce