Bireylerin Aşırı Güven Eğilimlerinin Riskli Yatırım Niyetleri Üzerine Etkisi
Doç. Dr. Faruk DAYI
Çiğdem Çulha
Kendine aşırı güvenen bireyler yatırım kararlarında başarılı olacaklarına olan inançlarının tam olması nedeniyle yatırımlarda rasyonel olmayan kararlar alabilmektedir. Bireylerin aşırı güven eğilimleri risksiz yatırımlarda riskin yanlış değerlendirilmesine; riskli yatırımlarda ise risksiz olarak algılanmasına neden olabilmektedir. Bireylerin aşırı güven eğilimleri riskli yatırım kararlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çalışmada bireylerin aşırı güven eğilimlerinin riskli yatırım niyetleri üzerinde etkisi incelenmektedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda hipotezler geliştirilmiştir. Covid 19 Pandemi döneminde sosyal medya üzerinden ulaşılan 385 katılımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen veriler ile frekans analizi, tanımlayıcı istatistiki analizler, güvenirlik testleri, Açıklayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modeli ile analizler yapılmıştır. Bireylerin yatırım bilgisinde aşırı güven eğilimlerinin, riskli yatırım niyetini negatif yönde etkilediği, riskli yatırımlarda aşırı güven eğiliminin ise riskli yatırım niyetini pozitif yönde etkilediği ve yatırım tercihlerinde aşırı güven eğiliminin, riskli yatırım niyetini pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bireylerin riskli yatırımlarda kendilerine olan güvenlerinin azalmasının, riskli yatırımlara yönelme niyetlerini azalttığı düşünülmektedir.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2024