img
img
Examination of nutrient content, dietary antioxidant capacity, dietary quality and dietary inflammatory load of some popular diet    
Yazarlar (2)
Aleyna Çevik
Dr. Öğr. Üyesi Fatmanur Hümeyra ZENGİN Dr. Öğr. Üyesi Fatmanur Hümeyra ZENGİN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Popüler diyetlerin sağlık üzerine uzun dönemde olası etkilerinin daha iyi anlaşılması için besin ögesi profilinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gereklidir. Bu çalışmada bazı popüler diyetlerin besin ögesi içeriklerinin, diyet antioksidan kapasitelerinin, diyet kalitelerinin ve diyet inflamatuar yüklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Popüler diyetleri belirlemek için literatür taranmış ve bu tarama sonucunda Atkins, vegan, Zone, Dukan, Akdeniz, alkali, ketojenik ve Paleo diyet çalışmaya alınmıştır. Popüler diyetlerin Beslenme Bilgi Sistemi (BeBİS) programı kullanılarak besin ögesi içerikleri, antioksidan miktarları ve Oksijen radikali absorbe kapasitesi (ORAC) değerleri belirlenmiştir. Diyet kalitelerini belirlemek için Diyet Kalite İndeksi-I (DKİ-I) ve diyet inflamatuar yükünün belirlenmesi için Diyet İnflamatuvar İndeksi hesaplanmıştır. Tüm diyet modellerinin antioksidan miktarları karşılaştırıldığında; antioksidan miktarı en yüksek diyet Paleo diyet (6.0 mmol), en düşük ise klasik ketojenik diyet (1.9 mmol)’tir. Diyet modellerinin ORAC değerleri karşılaştırıldığında, en yüksek ORAC değerine sahip diyet Paleo diyeti (23670.0), en düşük ORAC değerine sahip diyet ise Dukan Seyir diyeti (1828)’tir. En yüksek antiinflamatuar diyet skoruna sahip diyet vegan diyet (-1.5), en yüksek proinflamatuar diyet skoruna sahip diyet ise klasik ketojenik diyet (5.9)’tir. Dİİ skorlarına göre; vegan, Dukan Seyir ve Akdeniz diyeti antiinflamatuar özelliktedir. En yüksek DKİ-I puanı olan diyet vegan diyeti (74)’dir. Zone diyeti (73) ve Akdeniz diyeti (68) diğer en yüksek puan alan diyetlerdir. En düşük DKİ-I puanına sahip diyetler ise Dukan (atak evresi) (43) ve klasik ketojenik diyet (46)’tir. Bu bulgular, popüler diyetlerin besin yeterliliği hakkında faydalı bilgiler sağlamaktadır. Sonuçlar bitki bazlı ve dengeli diyetlerin düşük karbonhidratlı diyetlere göre daha iyi diyet kalitesine ve daha iyi besin ögesi profiline sahip olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Food and Health
Dergi ISSN 2602-2834
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2024
Cilt No 10
Sayı 3
Sayfalar 219 / 234
Doi Numarası 10.3153/FH24021
Makale Linki http://dx.doi.org/10.3153/fh24021