Competencies for a Classroom Teacher to Support Gifted Students in the Regular Classroom: A Qualitative Research
Doç. Dr. İbrahim AKAR
Çalışmanın amacı: Bu araştırmanın amacı, özel yetenekli öğrencileri genel eğitim sınıflarında destekleyecek sınıföğretmenlerinin sahip olmaları gereken yeterlikleri araştırmak ve ortaya çıkarmaktır.Materyal ve Yöntem: Bu temel amaca ulaşmak için araştırmacı, nitel araştırma desenine ilişkin sırasıyla bir durum çalışması vebir eylem araştırması gerçekleştirmiştir. Araştırmanın katılımcıları beş sınıf öğretmeni, özel yetenekli öğrenciler, ebeveynleri,okul yöneticileri ve diğer sınıf ve ilkokul öğretmenleridir. Durum çalışması ve eylem araştırması aşamalarında veri toplamak içinyapılandırılmamış görüşmeler, gözlemler, odak grup görüşmeleri, dokümanlar ve ürünlerden faydalanılmıştır. Araştırmasürecinde yaklaşık 44 saat görüşme, 70 ders saati gözlem ile 311 adet doküman ve/veya ürün toplanmıştır. Toplanan verileriçerik analizi ile betimleyici analize tabi tutulmuştur. İçerik analizi için hesaplanan kodlayıcılar arası güvenirlik katsayısı 0,78olarak bulunmuştur.Bulgular: Yapılan analiz sonucunda dört farklı aşamada sekiz farklı yeterlik alanı altında otuz dört yeterlik ortaya çıkarılmıştır. Birinci aşama olan “Özel Yeteneklinin Eğitiminde Kaynaştırmaya Giriş”, sırasıyla beş ve dört yeterliği içeren “Alana ÖzgüTemeller” ve “Mesleki İlke ve Prensipler” yeterlik alanlarından oluşmaktadır. İkinci aşama olan “Özel Yeteneklinin KaynaştırmaEğitiminden Önce”, sırasıyla beş, üç ve dört yeterliği içeren “İşbirliği ve Destekler”, “Önlemler ve Düzenlemeler” ve “Planlamave Programlama” yeterlik alanlarından oluşmaktadır. Üçüncü aşama olan “Özel Yeteneklinin Kaynaştırma Eğitimi Sırasında”,sırasıyla üç ve yedi yeterliği içeren “Kaynaştırma Sınıfı Yönetimi ve İklimi” ve “Kaynaştırma Programını Uygulama veDeğerlendirilme” yeterlik alanlarından oluşmaktadır. Dördüncü aşama olan “Özel Yeteneklinin Kaynaştırma Eğitiminden Sonra”ise üç yeterliği içeren ve “Sürdürülebilirlik” olarak etiketlenen yalnızca bir yeterlik alanından oluşmaktadır. Önemli Vurgular: Bu araştırma ile ortaya çıkarılmış olan yeterliklerin özel yetenekli öğrencileri genel eğitim sınıflarında kaynaştırma uygulamaları ile destekleyecek ve bu öğrencilerin farklı yeteneklerini keşfederek geliştirecek olan sınıföğretmenlerine kazandırılması özel yetenekli öğrencilerin eğitimsel gereksinimlerinin karşılanabilmesi açısından kritik bir önemarz etmektedir.
Dergi Adı Kastamonu Education Journal
Makale Dili İngilizce