Öğretmen Adaylarının Özel Yetenekli Öğrenciyi Aday Gösterme Tercihlerini Etkileyen Faktörler
Doç. Dr. İbrahim AKAR
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının özel yetenekli öğrenciyi aday gösterme tercihlerinin farklı değişkenlerden etkilenip etkilenmediklerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma dördüncü sınıf düzeyindeki 178 öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiş olup veriler 11 farklı öğrenci profili kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, profillere konu olan öğrenciözellikleri ile öğretmen adaylarının sahip oldukları demografik özelliklerin profile konu olanöğrenciyi aday gösterme tercihleri üzerindeki etkileşim etkisini ortaya çıkarmak amacıyla çokfaktörlü varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmen adaylarınıntercihlerinin öğretmen adayının cinsiyeti, özel yetenekli bir yakınının olması ve özel yeteneklibir öğrenciyi gözlemlemiş olması ile öğrencinin merak duyduğu ders, cinsiyeti, merak alanı,merak süresi, yetenek konusu (matematik/okuma), organize olması, dikkati, duyguları, ailedeözel yetenek geçmişi ve ailenin ekonomik durumdan etkilendiğini göstermiştir. Araştırmasonucunda öğretmen adaylarının özel yetenekli öğrenciyi aday gösterme tercihlerinde hemkendi hem de profillerde verilen öğrenci özelliklerinden etkilenerek nesnel davranamadıklarıortaya çıkmıştır. Ayrıca, sadece özel eğitim dersi almış olmanın özel yetenekli öğrenciözellikleri ile tanışmada yeterli olmadığı sonucuna da varılmıştır. Araştırma sonucuna paralelolarak uygulamaya ve araştırmaya dönük önerilerde bulunulmuştur.
Dergi Adı YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019