img
Effects of glutamic acid applications on the yield and growth parameters in garlic (Allium sativum L.) cultivation   
Yazarlar
Doç. Dr. Nezahat TURFAN Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Buse Turan
Türkiye
Özet
Tarım bitkilerine ekzojen amino asit uygulamaları bitkiler için hazır mineral beslenme kaynakları sağladığı için mahsullerin verimini ve kalitesini artırmanın yanı sıra çevresel etkilere karşı direnci artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada L-Glutamik asit (100, 200, 400, 800 ve 1000 mg L-1) uygulamalarının Taşköprü sarımsağında büyüme parametreleri, baş verimi, kimyasal içerik ve ağırlık kaybı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bulgulara göre sürgün uzunluğu ve çapı, baş taze ağırlık, boy ve çapları, büyük ve küçük diş boy ve çapları, parsel verimi 800 GLU uygulamalarında en yüksek değerdedir. Buna karşın toplam serbest amino asit, nitrat, polifenol, askorbik asit ve % kül miktarları 400 GLU dozlarında ve yaprak boyu ve eni ise 1000 GLU uygulamalarında maksimum seviyededir. Örneklerde ilk ve üçüncü ağırlık kaybı 100 GLU ve kontrol grubunda yüksek iken ikinci ağırlık kaybı değerleri ise tüm uygulama gruplarında kontrole göre yüksektir. Tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda 800 GLU ve 400 GLU dozları sarımsakta büyüme parametreleri, baş verimi ve ağırlık kaybı ölçümlerinde en olumlu etkiyi gösterirken, en düşük etki ise kontrol grup ve 100 GLU dozlarına aittir. Sonuç olarak, sarımsak yetiştiriciliğinde yapraktan L-Glutamik asit uygulamaları yapılarak verim ve kalitenin arttırılması sağlanabilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2587-1358
Dergi Tarandığı Indeksler E-SCI
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2023
Cilt No 27
Sayı 1
Sayfalar 1 / 14
Doi Numarası 10.29050/harranziraat.1176239