img
Antioxidant Enzyme Activities of Some Wild and Cultivated Edible Mushrooms in Turkey.   
Yazarlar
Doç. Dr. Nezahat TURFAN Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Sezgin AYAN Prof. Dr. Sezgin AYAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Aysun Pekşen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Şeyma Selin Akın
Özet
Bu çalışmada; Türkiye’nin farklı yörelerinden temin edilen 15 doğa ve kültür mantar türüne [Boletus edulisBull.:Fr, (Ayı mantarı), Craterellus cornucopioides(L.) Pers. (Borazan mantarı), Lactarius deliciosus(L. ex Fr.) S.F.Gray (Kanlıca mantarı), Laetiporus sulphureus(Bull.: Fr.) Murr. (Kükürt mantarı), Marasmius oreades(Bolt. ex Fr.) Fr. (Cincile mantarı), Morchella conica Pers. (Kuzugöbeği mantarı), Ramaria botrytis(Pers.:Fr.) Ricken (Pürpürüm mantarı), Tricholoma terreum (Schaeff.: Fr.) P.Kumm. (Karakız mantarı), Hericium erinaceus(Bull.: Fr.) Pers. (Aslan yelesi mantarı), Lentinula edodes(Berk.) Pegler(Meşe mantarı), Ganoderma lucidum(Curt.: Fr.) P. Karst. (Reishi mantarı) ve Pleurotus ostreatus(Jacq. ex Fr.) P. Kumm. (1-4) (Kayın mantarı)] aitörnekteantioksidan enzim kapasitesini belirlemek için fenilalanin amonyum liyaz (PAL)enzim aktivitesi,askorbat peroksidaz (APX), peroksidaz (POD) ve süperoksid dismutaz (SOD) aktivite değişimlerive nitrat, β-karoten ile likopen düzeyleriaraştırılmıştır. Sonuç olarak, farklı yörelerden temin edilen mantar örnekleri içerisinde en yüksek β-karoten ve likopen miktarı H. erinaceustüründe belirlenmiştir. β-karoten miktarının en düşük olduğu tür P. ostreatus-2 iken en düşük likopen miktarı P. ostreatus-1 türünde saptanmıştır. Nitrat içeriği bakımından zengin olan türler; C. cornucopioidesve P. ostreatus-4 olarak tespit edilmiştir. P. ostreatus-3, diğer mantar örneklerine kıyasla nitrat bakımından en fakir türolarak belirlenmiştir. Mantarların PAL aktivitesi 5.863 ve 8.893 EU mg-1protein arasında değişmiştir. En yüksek APX değerinin P. ostreatus-4 türüne, en düşük değerin ise H. erinaceustürüne ait olduğu bulunmuştur. Mantar türleri arasında en yüksek ve en düşük POD değerleri sırasıyla H. erinaceusve B. edulistürlerinde saptanmıştır. SOD değeri en yüksek türC. cornucopioides, en düşük tür ise P. ostreatus-3olarak belirlenmiştir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı International Journal of Agriculture and Wildlife Science
Dergi ISSN 2149-8245
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 07-2020
Cilt No 6
Sayı 2
Sayfalar 202 / 209
Doi Numarası 10.24180/ijaws.749512
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
Antioxidant Enzyme Activities of Some Wild and Cultivated Edible Mushrooms in Turkey.

Paylaş