Türkiye Mantarları Listesi'ne Eklentiler-2
Halide Karabıyık
Trakya Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Gülay GİRAY
2020 yılında yayınlanan ve Türkiye'den rapor edilmiş tüm mikro ve makrofungusların yer aldığı "Türkiye Mantarları Listesi" kitabı, bütün kayıtları yeni verilen Türkçe bilimsel adları ile birarada içermesi açısından bir ilk niteliği taşımaktadır. Türkiye'den rapor edilmiş tüm fungal türlerin ve diğer taksonların; ayrıca künyelerinin, sinonimlerinin, kaydın verildiği yıl, eser, izolasyon yeri ve lokasyonu gibi bilgilerin ve Türkçe isimlerinin yer aldığı bu kitap, mikoloji bilimi için önemli bir kaynak niteliğindedir. Bununla birlikte eserin güncel tutulması için, yayınlanma tarihinden sonraki yeni kayıt fungal türlerin de dahil edilmesi bir gerekliliktir. Bu durum, yeni kayıt verilen türlerin belli aralıklarla "güncelleme makaleleri" şeklinde yayınlanması ile sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu ilave güncelleme makalelerinin ilki 2022 yılında yayınlanmış olup, ikinci ilave makale olan bu derleme çalışmamızda ise yapılan literatür taramalarında çeşitli araştırıcılar tarafından yayınlanmış olan Türkiye için 87 yeni takson kaydı verilmiştir (1 bölüm, 6 familya, 12 cins ve 68 tür). Bu çalışma ile birlikte Türkiye'den kaydı verilen toplam sayı: 8 bölüm, 341 familya, 1417 cins ve 6044 tür olarak tespit edilmiştir. Metin içinde sol başına * sembolü verilen taksonlar yeni kayıt olup, tespit edilen 87 taksona Türkçe bilimsel isimler verilmiştir.
Dergi Adı Bağbahçe Bilim Dergisi
Basım Tarihi 04-2024