img
img
Volatile Profile of Hydrosol Extracted from Pistacia vera Soft Bark and Potential Use in Fish Feed Industry     
Yazarlar (1)
Prof. Dr. Osman Sabri KESBİÇ Prof. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışma, Antep fıstığı (Pistacia vera) üretiminin bir yan ürünü olan atılmış yumuşak kabuklarından elde edilen hidrosolün etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma, hidrosolde bulunan uçucu bileşenlerin niteliksel yapısını incelemeyi ve balık yeminde bir katkı maddesi olarak potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu amaca ulaşmak için, 1 kilogram yumuşak P. vera kabuğunu çıkarmak için bir hidrodistilasyon prosedürü kullanılmıştır. Hidrosol, kilogram başına 170 mililitre performans seviyesine ulaşmıştır. Ürün, gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılarak analiz edilmiş ve ürünün %93,37'sini oluşturan 16 bileşen tespit edilmiştir. Ürünün ana bileşeni, ürünün %44,60'ını oluşturan Limonen-4-ol olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, ürün önemli miktarlarda Benzenemethanol, alpha. alpha.,4-trimethyl, α-terpineol, Bornyl acetate, Carvone ve Eucalyptol (1,8 cineol) içermektedir. P. vera softshell'de bulunan biyoaktif kimyasallar üzerine yapılan önceki araştırmalar, bu bitkiden elde edilen hidrosolün balık yemi katkı maddesi olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çoğunlukla antibakteriyel ve antioksidan etkilerinden kaynaklanmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2147-2254
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2024
Cilt No 10
Doi Numarası 10.58626/menba.1529753
Makale Linki http://dx.doi.org/10.58626/menba.1529753