Yazarlar (1) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışma, Antep fıstığı (Pistacia vera) üretiminin bir yan ürünü olan atılmış yumuşak kabuklarından elde edilen hidrosolün etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma, hidrosolde bulunan uçucu bileşenlerin niteliksel yapısını incelemeyi ve balık yeminde bir katkı maddesi olarak potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu amaca ulaşmak için, 1 kilogram yumuşak P. vera kabuğunu çıkarmak için bir hidrodistilasyon prosedürü kullanılmıştır. Hidrosol, kilogram başına 170 mililitre performans seviyesine ulaşmıştır. Ürün, gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılarak analiz edilmiş ve ürünün %93,37'sini oluşturan 16 bileşen tespit edilmiştir. Ürünün ana bileşeni, ürünün %44,60'ını oluşturan Limonen-4-ol olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, ürün önemli miktarlarda Benzenemethanol, alpha. alpha.,4-trimethyl, α-terpineol, Bornyl acetate, Carvone ve Eucalyptol (1,8 cineol) içermektedir. P. vera softshell'de bulunan biyoaktif kimyasallar üzerine yapılan önceki araştırmalar, bu bitkiden elde edilen hidrosolün balık yemi katkı maddesi olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çoğunlukla antibakteriyel ve antioksidan etkilerinden kaynaklanmaktadır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi |
Dergi ISSN | 2147-2254 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 08-2024 |
Cilt No | 10 |
Doi Numarası | 10.58626/menba.1529753 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.58626/menba.1529753 |