img
img
Volatile Profile of Hydrosol Extracted from Pistacia vera Soft Bark and Potential Use in Fish Feed Industry      
Yazarlar (1)
Prof. Dr. Osman Sabri KESBİÇ Prof. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Çalışmanın amacı, Antep fıstığı üretiminin bir yan ürünü olan Pistacia vera'nın atılan yumuşak kabuklarından elde edilen hidrosolün etkinliğini değerlendirmektir. Çalışma, hidrosolde bulunan uçucu bileşenlerin nitel yapısını incelemeyi ve balık yeminde katkı maddesi olarak potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefe ulaşmak için 1-kilogram yumuşak Pistacia vera kabuğunu çıkarmak için bir hidrodistilasyon prosedürü kullanılmıştır. Hidrosol, kilogram başına 170 mililitrelik bir performans seviyesine ulaşmıştır. Ürün, %93,37'sini oluşturan 16 bileşeni tanımlayan gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi kullanılarak analiz edilmiştir. Ürünün ana bileşeni, ürünün %44,60'ını oluşturan Limonene-4-ol olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, ürün önemli miktarda Benzenemethanol, α.α.,4-trimethyl, α-terpineol, Bornyl asetat, Karvon ve Okaliptol (1,8 cineol) içeriyordu. P. vera softshell'de bulunan biyoaktif kimyasallar üzerine yapılan önceki araştırmalar, ondan üretilen hidrosolün balık yemi katkı maddesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Bu çoğunlukla antibakteriyel ve antioksidan etkilerinden kaynaklanmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2147-2254
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2024
Cilt No 10
Doi Numarası 10.58626/menba.1529753
Makale Linki http://dx.doi.org/10.58626/menba.1529753