| Yazarlar (1) |
Prof. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Çalışmanın amacı, Antep fıstığı üretiminin bir yan ürünü olan Pistacia vera'nın atılan yumuşak kabuklarından elde edilen hidrosolün etkinliğini değerlendirmektir. Çalışma, hidrosolde bulunan uçucu bileşenlerin nitel yapısını incelemeyi ve balık yeminde katkı maddesi olarak potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefe ulaşmak için 1-kilogram yumuşak Pistacia vera kabuğunu çıkarmak için bir hidrodistilasyon prosedürü kullanılmıştır. Hidrosol, kilogram başına 170 mililitrelik bir performans seviyesine ulaşmıştır. Ürün, %93,37'sini oluşturan 16 bileşeni tanımlayan gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi kullanılarak analiz edilmiştir. Ürünün ana bileşeni, ürünün %44,60'ını oluşturan Limonene-4-ol olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, ürün önemli miktarda Benzenemethanol, α.α.,4-trimethyl, α-terpineol, Bornyl asetat, Karvon ve Okaliptol (1,8 cineol) içeriyordu. P. vera softshell'de bulunan biyoaktif kimyasallar üzerine yapılan önceki araştırmalar, ondan üretilen hidrosolün balık yemi katkı maddesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Bu çoğunlukla antibakteriyel ve antioksidan etkilerinden kaynaklanmaktadır. |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi |
| Dergi ISSN | 2147-2254 |
| Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 08-2024 |
| Cilt No | 10 |
| Doi Numarası | 10.58626/menba.1529753 |
| Makale Linki | http://dx.doi.org/10.58626/menba.1529753 |