Türkiye’de Koruma Altındaki Yabani Hayvanların Vermiş Olduğu Zararlardan İdarenin Hukuki Sorumluluğu
Doç. Dr. Yavuz GÜLOĞLU
Yeryüzünde hayvanların hukuk düzeni tarafından korunması gerektiği düşüncesi, tabiattakidoğal dengenin bozulması ve bu olumsuz durumun insan yaşamını etkilemeyebaşlamasıyla birlikte gündeme gelmeye başlamıştır. Türkiye’nin de birçoğuna taraf olduğudoğa ve yaban hayatının korunması amacıyla pek çok uluslararası sözleşme imzalanmıştır.Özellikle nesli tükenmekte olan canlıların korunmasına yönelik bu düzenlemelersayesinde doğal denge tekrar sağlanmaya çalışılmaktadır. Devlet, gerek ulusalgerekse uluslararası sözleşmelerle yaban hayatında yaşayan hayvanların korunmasınıtaahhüt etmiştir. Hayvanlara dair yapılan yasal düzenlemeler genellikle tek yönlü bakışaçısıyla hazırlanmakta, hayvanların korunması tam olarak mümkün olmamakla birliktegenelde hayvanların ve onların yaşam alanlarının korunmasına yönelik düzenlemeleryapılmaktadır. Ancak hayvanların da insanlara ve onların mallarına zarar verdiğidurumlar olmaktadır. Yabani hayvanlara zarar verilmesini yasaklayan kurallar veya buhayvanların kişilere ve malvarlığına vermiş olduğu zararların tazmini kamu hukukununkapsamı alanına girmektedir.Bu çalışma yabani hayvanların vermiş olduğu maddi ve bedeni zararların tazmini hakkındadır.Çalışmada hayvanların hukuk düzeni içindeki yeri, hayvanlardan yararlanmave hayvanların korunması, sahipli hayvanların verdiği zarardan özel hukuk bakımındansorumluluk ile yabani hayvanların verdiği zarardan sorumluluk ve bu sorumluluğuntayinine ilişkin esaslar ele alınacaktır. Bu çalışmanın amacı, yaban hayatında yaşayanhayvanların vermiş olduğu zararlardan idarenin sorumluluğuna ilişkin esaslarınçerçevesinin belirlenmesidir.
Dergi Adı İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergis
Basım Tarihi 12-2018