Why am I in Primary School Mathematics Teacher Education Program An analysis of Reasons and Expectations in the Context of Gender and Academic Achievement Case of Kastamonu University
Prof. Dr. Lütfi İNCİKABI
Oktay Mercimek
Prof. Dr. Abdullah Çağrı BİBER
Doç. Dr. Mehmet Koray SERİN
Bu araştırmanın amacı; öğretmen adaylarının ilköğretim matematik öğretmenliği programını tercih etme sebeplerini, programdan beklentilerini belirlemek ve bunları cinsiyetlerine ve akademik başarı düzeylerine göre nasıl bir özellik gösterdiğini incelemektir. Araştırmada özel durum çalışması yöntemi benimsenmiştir. Nitel bir çalış ma olan bu araştırmada elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular frekans ve yüzde hesabı yapılarak tablo halinde sunulmuştur. Araştırmaya Kastamonu Üniversitesi ilköğretim matematik öğretmenliği programında öğrenim gören 102 dördüncü sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmen adaylarının programı tercih sebepleri arasında aile, üniversiteye giriş sınav puanı, öğretmen etkisi gibi dışsal faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Frekans değerlerine göre hem düşük hem de yüksek başarı düzeyindeki öğrenciler de benzer olarak dışsal faktör temelli tercihlerde bulunmuşlardır. Öğretmen adaylarının beklentilerinin mesleki gelişim, akademik gelişim ve sosyal gelişim temalarında yoğunlaştığı görülmüştür. Erkek öğretmen adayları, mesleki gelişim faktörünü kadın öğretmen adaylarına göre daha önemli görürken, kadın öğretmen adaylarının akademik gelişim ve sosyal gelişim temelli beklenti faktörlerini erkek öğretmen adaylarına göre daha belirleyici olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adayları başarı düzeyi farklılık gösterse bile mesleki gelişim içerisinde özellikle matematik öğretim becerisinin kazanılmasına daha fazla değinmişlerdir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Necatibey Faculty of Education Electronic Journal of Science and Mathematics Education
Dergi Tarandığı Indeksler ASOS
Makale Dili İngilizce