COVID-19 Perceptions, Avoidance and Vaccine Attitudes of Nursing Students: Case of Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Gülşen ULAŞ KARAAHMETOĞLU
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep ARABACI
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin COVID-19’dan kaçınma tutumları, hastalık algıları ve aşıya yönelik tutumları ile ilgili faktörleri araştırmak amacı ile yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel bir çalışma tasarımı kullanıldı. Türkiye’de bir üniversitede öğrenim gören hemşirelik öğrencileri ( n = 354) örneklemi oluşturdu. Çevrimiçi uygulanan formlar, Tanımlayıcı özellikler anket formu; COVID-19 dan Kaçınma Tutumları Ölçeği; COVID-19 Hastalık Algısı Ölçeği ve COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumlar Ölçeğini içeriyordu. Bulgular: Öğrencilerin, COVID-19 Hastalık Algısı Ölçeği tehlikelilik alt boyutu puan ortalamaları 3.86 ± 0.77 ve bulaştırıcılık puan ortalamaları 3.73 ± 0.99 bulundu. COVID-19’dan Kaçınma Tutumları Ölçeği bilişsel kaçınma alt boyutu puan ortalamaları 2.29 ± 0.92 ve davranışsal kaçınma puan ortalamaları 3.40 ±1.04 saptandı. COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumlar Ölçeği olumlu tutum puan ortalamaları 3.62 ± 1.08 ve aşıya yönelik olumsuz tutum puan ortalamaları 3.42 ± 0.89 olarak hesaplandı. Kadınların puanları erkeklerden daha yüksek bulundu (p<.05). Annesi üniversite mezunu olan öğrencilerin aşıya yönelik tutumlar ölçeği puan ortalamaları diğerlerinin puanlarından daha düşük saptandı (p<.05). Sonuç: Çalışmamızda, COVID-19 Hastalık Algısı Ölçeği ve Kaçınma Tutumları Ölçeği puanlarında cinsiyetler arasında farklılık olduğu ve çalışmamız ikinci sınıf öğrencilerinin kaçınma tutum ölçeği puanlarının son sınıf öğrencilerine göre daha yüksek olduğu bulundu.
COVID-19 | Nurse Education | Nursing | Public Health | Vaccine
Dergi Adı ETKİLİ HEMŞİRELİK DERGİSİ
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, EBSCO Host, DOAJ ve Index Copernicus
Makale Dili İngilizce