Yaşlılarda Ev Kazalarının Bilişsel Durum ve İlişkili Faktörlere Göre İncelenmesi
Şafak Dağhan
Ege Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep ARABACI
Ergün Hasgül
Tanımlayıcı ve ilişkisel tipteki bu araştırma, yaşlılarda ev kazalarını bilişsel durum ve ilişkilifaktörlere göre incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, aile sağlığı merkezine başvuran 65 yaş veüstü bireylerle (n=133) yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında, yaşlı bireyi tanıtıcı özellikleri içerenanket formu, bilişsel durum değerlendirmesine ilişkin Standardize Mini Mental Test kullanılmıştır.Araştırmada, yaşlıların %27,1’i son bir yıl içinde en az bir defa ev kazası geçirdiğini belirtmiştir. Evkazası geçiren yaşlıların %72,2’si düşme sonucu kaza geçirmiştir. Çoğunluğu (%81.2) normal bilişselişleve sahip olup Mini Mental Test puanlarına göre ev kazası geçirme durumlarında anlamlı bir farksaptanmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; çalışmamızda Odss oranına ait p değerlerine bakıldığında;“yaş grubu”, “sakatlık durumu”, “beden kitle indeksi”, “unutkanlık” değişkenleri yaşlıların ev kazasıgeçirmeleri üzerinde istatistik olarak anlamlı bir etkiye sahiptir (p<0,05).
Dergi Adı Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Basım Tarihi 12-2017