Küçük ve Orta Ölçekli Otellerde Yönetsel Etkinliğin İş Doyumuna Etkisi: Batı Karadeniz Örneği
Said Kıngır
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Dilara Eylül KOÇ
Nilüfer Şahin
Ömer Saraç
Örgütlerin amaçlarına ulaşabilmesinde iş doyumu yöneticiler için önem arz etmektedir. İş doyumu üzerinde etkisibulunan birçok değişken vardır. Yöneticilerin sahip oldukları yönetsel etkinlik kavramı da bunlardan biridir. Nicelaraştırma yöntemlerinin işe koşulduğu bu araştırmadaküçük ve orta ölçekli otellerdeki yönetsel etkinliğin iş doyumu üzerindeki etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Budoğrultuda veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın uygulama alanı, Batı Karadeniz’de yer alan küçükve orta ölçekli otellerdir. Bu otellerde çalışanlardan eldeedilen 388 adet anket ile araştırmanın amaçları doğrultusunda frekans analizleri, t testi, ANOVA ve regresyon analizleri yapılmış, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda iş doyumunun, iş görenlerin gelirseviyesi, işletmedeki pozisyonları ve işletmedeki yönetseletkinliğe yönelik bakış açılarına göre istatistiksel olarakanlamlı bir farklılığın olduğu ve yönetsel etkinliğin iş doyumu üzerinde etkisi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi