img
Coğrafi İşaretli Türk Baklavaları     
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÇILGINOĞLU Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÇILGINOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Baklava, Türk mutfağının en seçkin tatlılarından biridir. İncecik hazırlanmış yufka tabakalarının arasına yerleştirilen ceviz veya fıstık gibi iç malzemelerle zenginleştirilmiş özgün bir lezzet sunmaktadır. Baklava, Türk mutfak kültürünün bir simgesi haline gelmiştir. Bu araştırma, Türk mutfağının önemli bir unsuru olan coğrafi işaretli baklavaların derlenmesi ve bu baklavaların ayırt edici özelliklerinin, benzerliklerinin ve farklılıklarının kapsamlı bir şekilde ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Bu bağlamda, coğrafi işaretli baklavaların üretim süreçleri, kullanılan malzemeler ve bölgesel farklılıklar detaylı olarak incelenmektedir. Bu çalışma, coğrafi işaret tescili almış baklavalarının kültürel ve gastronomik değerlerini vurgulayarak, Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne sermeyi hedeflemektedir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Coğrafi işaretli baklavalara ilişkin veriler Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Coğrafi İşaretler Portalı platformu taranarak elde edilmiştir. Araştırma, 07.03.2024-18.05.2024 tarihleri arasındaki süre içerisinde tescillenen 13 farklı destinasyona ait baklavaları kapsamaktadır. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiş ve tescillenen farklılıklar ve benzerlikler nitel veri analiz programıyla değerlendirilmiştir. Araştırmada baklavaların içerdiği malzemelerden, yapım tekniklerine ve şerbetin bileşenlerine kadar yaygın benzerliklerle birlikte detaylı farklılıkların da olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları Türk mutfağının zenginliğinin ve kültürel mirasının bir yansıması olan coğrafi işaretli baklavaların korunması ve tanıtılmasına yönelik önemli katkılar sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
Dergi ISSN 1308-9552
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 11-2024
Cilt No 15
Sayı 44
Sayfalar 1181 / 1196
Doi Numarası 10.21076/vizyoner.1494495
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/vizyoner/issue/88232/1494495
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Coğrafi İşaretli Türk Baklavaları

Paylaş