Yüzey Yerleştirmeli Kalıcı Mıknatıslı Senkron Generatörlerin TutmaTorkunun Azaltılması İçin Stator Yapılandırması
Durmuş Uygun
Dr. Öğr. Üyesi Yücel ÇETİNCEVİZ
Bu çalışmada, yüzey yerleştirmeli kalıcı mıknatıslı senkron generatörde meydana gelen tutmatorkunu azaltmak için stator nüvesinde gerçekleştirilen yapısal değişiklikler sunulmaktadır. Buyapısal değişikliklerin tutma torku ve generatör performansı üzerine etkisi araştırılmış, 2B-3Bsonlu elemanlar analiz (SEA) ve analitik sonuçları karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Tutmatorkunun hesaplanması için gerekli olan hava aralığı akı yoğunluğunun elde edilmesindemanyetik eşdeğer devre ve bağıl geçirgenlik modeli kullanılmıştır. Hava aralığı ve mıknatısbölgelerindeki manyetik alan öncelikle oluk etkisiz olarak hesaplanmış, daha sonra uygun birşekilde olukların dâhil edilmesiyle elde edilen bir bağıl geçirgenlik fonksiyonu (düzeltmefaktörü) dikkate alınarak tekrar ifade edilmiştir. Önerilen yapısal değişikliği ve analitik yöntemiuygulamak için, 4-kW, 24-kutuplu ve 72 oluklu radyal akılı makine tasarlanmış ve optimizeedilmiştir.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part: C Tasarım ve Teknoloji
Basım Tarihi 05-2018