img
img
Evaluation of some physiochemical and bioactive properties of the cone extract molasses in terms of food safety and quality    
Yazarlar (2)
Emine İncemehmetoğlu
Doç. Dr. Müge HENDEK Doç. Dr. Müge HENDEK
Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışmada, Karaçam (Pinus nigra), Göknar (Abies nordmanniana) ve Sarıçam (Pinus sylvestris) ağaçlarından elde edilen kozalak pekmezinin bazı fizikokimyasal ve biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi, kalite standardizasyonu ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Örneklerin pH değerleri 3.47 ile 4.75 arasında, toplam asitlik değerleri ise %1.28 ile %2.56 arasında değişim göstermiştir. Viskozite 150.42 ile 11164.67 cP arasında, °Brix değerleri %64.63 ile %78.68 arasında ve elektriksel iletkenlik sırasıyla 376.67 ile 944.67 (μS/cm) arasında bulunmuştur. Kozalak pekmezlerindeki kül içeriği %0.24 ile %0.96 arasındadır. Tüm pekmez örnekleri mineral açısından özellikle K (208.0-4146.9 mg/kg) ve Ca (27.5-1580.0 mg/kg), başta olmak üzere P, Mg ve Na açısından zengin iken Zn, Fe ve Mn düzeyleri ise en düşük seviyede bulunmuştur. Renk değerleri L* için 0.41 ile 29.,04, a* için 6.54 ile 44.11, b* için 3.16 ile 36.45 arasında belirlenmiştir. Pekmez örneklerinin şeker profilleri oldukça değişken bulunmuştur. Fruktoz içeriği %5.92-30.23, glukoz içeriği %12.03-36.48, invert şeker miktarı %17.95-66.71, sakaroz içeriği %4.67-45.32, toplam şeker miktarı %49.31-75.80 olarak tespit edilmiştir. Toplam fenolik içerikleri 875.00 ile 2750.00 µg GAE/g arasında, antioksidan aktiviteleri %44.06 ile 89.77 arasında, Hidroksimetilfurfural (HMF) içerikleri ise 4.541101.58 mg/kg aralığında olup geniş bir aralıkta değişmiştir. Elde edilen sonuçlar bu ürünün biyoaktif niteliklerine ilişkin fonksiyonelliğini değerli kılsa da, kozalak pekmezi üretiminde özellikle geleneksel yöntemlere bağlı yüksek sıcaklık, uzun işlem süresi ve şeker içeriği açısından standardizasyonun eksik olması temel kalite parametrelerinde önemli değişikliklere neden olmuştur. Pekmez olarak isimlendirilmekle birlikte, yönetmelikler açısından belirli bir ürün grubuna ait olmadığından kalite limitlerine göre karşılaştırılamamaktadır. Ancak, bu çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar mevcut regülasyonlara göre değerlendirilmiştir. Bağımsız reçetelerle ve konvansiyonel yöntemlerle üretilen kozalak melasının üretim tekniklerinin geliştirilmesi ve kalite kriterleri açısından sürdürülebilir standardizasyonun sağlanması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler
Cone molasses | Cone extract | Pine cone | Cone syrup | Food safety
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Pamukkale University Journal of Engineering Sciences-Pamukkale Universitesi Muhendislik Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1300-7009 Wos Dergi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2025
Cilt No 31
Sayı 3
Sayfalar 506 / 516
Doi Numarası 10.5505/pajes.2024.80005
Makale Linki https://jag.journalagent.com/pajes/pdfs/PAJES-80005-RESEARCH_ARTICLE-HENDEK_ERTOP.pdf