img
img
The Effect of Cinnamon on Microbiological, Chemical andSensory Analyses of Probiotic Yogurt      
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Ayşe GÜNEŞ BAYIR Doç. Dr. Ayşe GÜNEŞ BAYIR
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Gültekin Bilgin
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Amaç: Bu çalışma, probiyotik yoğurda farklı düzeylerde katılantarçının yoğurdun mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleriüzerine etkilerini saptamak amacı ile yürütülmüştür.Yöntemler: Bu çalışmada yoğurt ve probiyotik yoğurt kültürlerikullanılarak probiyotik yoğurt üretilmiştir. Yoğurtlar; kontrol, tarçın1, tarçın 2 ve tarçın 3 grupları olmak üzere dört gruba ayrılmıştır.Gruplara sırasıyla %0, %0,3, %1 ve %2,5 oranlarında toz halinegetirilmiş tarçın ilave edilmiştir. Çalışmada kullanılan tarçınıniçerik analizi gaz kromatografisi- kütle spektrometresi metodu ileyapılmıştır.Bulgular: Probiyotik yoğurda tarçın ilavesinin Streptococcusthermophilus, Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium animalisssp. lactis üzerine antibakteriyel etki gösterdiği, Lactobacillusdelbrueckii subsp. bulgaricus üzerine ise tarçının düzeyine bağlıolarak bakteriyel gelişimi desteklediği bulunmuştur. Yoğurtlarakatılan tarçın oranına bağlı olarak yoğurtların pH değerleri ve yağsızkuru madde oranları değişiklik göstermiştir. Yoğurtların duyusalözellikleri karşılaştırıldığında kontrol grubunun puanı tarçıngruplarının puanlarından yüksek bulunmuştur. Diğer yandan,tarçın (%1) grubu duyusal analiz puanlaması kontrol grubuna enyakın puanı almıştır.Sonuç: Bu sonuçlar, probiyotik yoğurda farklı oranlarda katılantarçının besinin mikrobiyal, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerindesınırlı düzeyde olumlu etkisinin olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Cinnamon | functional food | probiotic yogurt | probiotic bacteria | yogurt bacteria
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bezmialem Science
Dergi ISSN 2148-2373
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI, EBSCO
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2019
Cilt No 7
Sayı 4
Sayfalar 311 / 316
Doi Numarası 10.14235/bas.galenos.2018.2628
Makale Linki http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_30624/BezmialemScience-7-311.pdf