Determination of PER-1 and OXA-10-like Extended- Spectrum Beta-Lactamases Frequency in Ceftazidime- Resistant Pseudomonas aeruginosa Strains Isolated in Kastamonu Training and Research Hospital, Turkey
Sarah Akar
Dr. Öğr. Üyesi Enis Fuat TÜFEKCİ
Çetin Kılınç
Prof. Dr. Yasemin ÇELİK ALTUNOĞLU
Prof. Dr. Mehmet Cengiz BALOĞLU
Nilay Çöplü
Giriş: Bir hastanede genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) üreten Pseudomonas aeruginosa suşlarının tespit edilmesi ve onlara karşı gerekli önlemlerin alınması infeksiyon kontrolü ve halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinden elde edilen seftazidime dirençli P. aeruginosa suşlarında PER-1 ve OXA-10 benzeri GSBL üretim sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Nisan 2018-Mart 2020 tarihleri arasında farklı hastalardan izole edilen 42 seftazidime dirençli P. aeruginosa suşu dahil edilmiştir. Suşların tanımlanması ve antibiyotik duyarlılık testleri VITEK 2 Kompakt otomatize sistem (BioMerieux, Fransa) kullanılarak Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testi (EUCAST) kriterleriyle çalışılmış ve değerlendirilmiştir. Suşların GSBL üretimi fenotipik olarak kombine disk testiyle belirlenmiştir. PER-1 ve OXA-10 benzeri genlerin varlığı ise polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırılmıştır. PZR ürününün doğrulanması “ABI PRISM 3130XL Genetic Analyzer” (Applied Biosystems, Foster City, CA, ABD) cihazında DNA dizileme yöntemi ile yapılmıştır. Bulgular: Suşların amikasin, gentamisin, meropenem, sefepim, imipenem, piperasilin-tazobaktam ve siprofloksasin antibiyotiklerine direnç oranları sırasıyla %19, %81, %88, %88, %91, %95 ve %95 olarak tespit edilmiştir. Yirmi yedi suşun (%64) GSBL fenotipine sahip olduğu bulunmuştur. Sadece bir suşta PER-1 geni tespit edilmiştir. OXA-10 benzeri gen hiçbir suşta saptanmamıştır. Elde edilen PER-1 dizisinin Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi GenBank veri tabanındaki PER-1 geni için yayınlanan dizilerle özdeş olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar, hastanemizden izole edilen seftazidime dirençli P. aeruginosa suşlarında PER-1 ve OXA-10 benzeri genlerin yaygın olarak bulunmadığını göstermiştir. Seftazidime dirençli P. aeruginosa suşlarında GSBL üretimi fenotipik olarak tespit edilebilir. Ancak sonuçların moleküler testlerle doğrulanması özellikle epidemiyolojik çalışmalar açısından önem taşımaktadır.
Dergi Adı Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi
Dergi ISSN 1300-932X