Investigation of Metallo-Beta-Lactamase Production in Carbapenem-resistant Clinical Acinetobacter baumannii Isolates
Dr. Öğr. Üyesi Enis Fuat TÜFEKCİ
Anfal Alkateeb
Çetin Kılınç
Melike Yaşar Duman
Prof. Dr. Mehmet Cengiz BALOĞLU
Prof. Dr. Yasemin ÇELİK ALTUNOĞLU
Nilay Çöplü
Giriş: Acinetobacter baumannii izolatlarında karbapenem direnci genellikle karbapenemaz üretimine bağlıdır. Metallo-beta-laktamaz (MBL) tipi karbapenemaz üreten izolatlardan kaynaklanan infeksiyonlarda prognozun olumsuz etkilendiği ve mortalite oranının yükseldiği bilinmektedir. Bu çalışmada Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (EAH) yatan hastalara ait çeşitli klinik örneklerden izole edilmiş karbapenem dirençli A. baumannii izolatlarında MBL üretim sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Temmuz 2020-2021 tarihleri arasında farklı hastalardan izole edilmiş 110 adet karbapenem (imipenem ve meropenem) dirençli A. baumannii izolatı dahil edilmiştir. İzolatların tanımlanması konvansiyonel yöntemlerin yanı sıra VITEK 2 kompakt otomatize sistemi ve OXA-51-benzeri gen bölgesinin amplifikasyonu ile gerçekleşmiştir. Antibiyotik duyarlılık testleri VITEK 2 otomatize sistemi ile EUCAST kriterleri doğrultusunda çalışılmış ve değerlendirilmiştir. İzolatların karbapenemaz üretimi modifiye Hodge testi ile belirlenmiştir. İzolatların MBL üretimi imipenem-EDTA çift disk sinerji testi ile araştırılmıştır. MBL üretimini doğrulamak için blaIMP, blaVIM, blaGIM ve blaNDM genlerinin varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırılmıştır. Bulgular: Tüm izolatlar A. baumannii olarak doğrulanmıştır. İzolatların tamamı imipenem, meropenem, siprofloksasin ve levofloksasin antibiyotiklerine dirençli bulunmuştur. İzolatların trimetoprim-sulfametoksazol, tobramisin, amikasin ve gentamisin antibiyotiklerine duyarlılıkları sırasıyla %0,9 (n= 1), %1,8 (n= 2), %2,7 (n= 3) ve %2,7 (n= 3) olarak tespit edilmiştir. Tüm izolatların karbapenemaz enzimine sahip oldukları belirlenmiş ancak hiçbir izolatta MBL fenotipi saptanmamıştır. İlave olarak izolatlarda MBL geni tespit edilmemiştir. Sonuç: Kastamonu EAH’den elde edilen karbapenem dirençli A. baumannii izolatlarında MBL üretimi tespit edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen izolatlarda karbapenem direnci, OXA tipi karbapenemazlar gibi MBL olmayan karbapenemazların üretiminden kaynaklanmış olabilir.
Dergi Adı Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi
Dergi ISSN 1300-932X