img
img
The Importance of Polyphenols as Functional Food in Health   
Yazarlar (3)
Doç. Dr. Ayşe GÜNEŞ BAYIR Doç. Dr. Ayşe GÜNEŞ BAYIR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Ayse Nur Aksoy
Abdurrahim Kocyigit
Devamını Göster
Özet
Polifenoller beslenmemizde önemli yeri olan, bitkiler tarafından üretilen fonksiyonel besinlerdir. Kimyasal yapılarındaki farklılıklardan dolayı kendi içlerinde ana sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır. Polifenollerin başlıca grupları; flavanoidler, lignanlar, stilbenler ve fenolik asitler olarak belirtilmektedir. Sağlığa olan çeşitli etkileri birçok in vivo ve in vitro çalışmalarda gösterilmektedir. En önemli biyolojik aktiviteleri, antioksidan etkileri olmakla birlikte; fazla alındığında pro-oksidan karakter kazanabilirler. Vücudun dış etkenlere karşı korunmasında ve çeşitli hastalıkların bir getirisi olarak oluşan serbest oksijen radikallerin temizlenmesinde polifenollerin önemli etkileri bulunmaktadır. Polifenoller üstelik çeşitli spesifik hastalıklardan korunmada, hastalıkların ilerleyişini durdurmada çeşitli mekanizmalarla etki göstermektedir. Bu derleme ile polifenollerin antioksidan, pro-oksidan, sitotoksik, antienflamatuvar, antihipertansif ve antidiyabetik etkileri çeşitli in vitro, in vivo, deneysel hayvan ve klinik çalışmalarından elde edilen bulgular ışığında ele alınmıştır.
Anahtar Kelimeler
Polyphenols | functional food | antioxidant | pro-oxidant | biological activities
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı BEZMIALEM SCIENCE
Dergi ISSN 2148-2373
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 04-2019
Cilt No 7
Sayı 2
Sayfalar 157 / 163
Doi Numarası 10.14235/bas.galenos.2018.2486
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
WoS 15
TRDizin 1
The Importance of Polyphenols as Functional Food in Health

Paylaş