| Yazarlar (5) |
Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Esra Nurten YER ÇELİK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
|
|
Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Önceki çalışmalar magnetik alanın, bazı tarımsal ürün tohumlarının çimlenme sürecini etkileyebildiğini ve bazı tohum karakterleri üzerine etkileri olduğunu göstermiştir. Bu sebeple bu çalışmada; magnetik alan uygulamalarının doğu kayını tohumları üzerine etkileri araştırılmıştır. Katlama ön işlemine tabi tutulmayan tohumlar; farklı sürelerde (20, 60, 120 dakika) ve 200 ile 400 mT yoğunluktaki magnetik alan uygulamasına maruz bırakılmıştır. Magnetik alan uygulamasına maruz bırakılan tohumlarda; toplam protein, glukoz, fruktoz, sukroz, nişasta içeriği ve ?-amilaz akitivite seviyesi analiz edilmiştir. Magnetik alan uygulamaları, toplam protein, ?-amilaz akitivite seviyesi, glukoz, fruktoz, sukroz ve nişasta içeriğini önemli ölçüde etkilemiştir. Magnetik alan uygulaması, tohumdaki çözünebilir protein içeriği ve ?-amilaz akitivite seviyesini negatif etkilemiştir. 200 mT yoğunluk ve 20 dakika süreli magnetik alan uygulaması hariç, diğer magnetik alan işlemlerinde çözünebilir nişasta içeriği artmıştır |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Biological Diversity and Conservation |
| Dergi ISSN | 1308-5301 |
| Dergi Tarandığı Indeksler | TR Dizin |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 08-2016 |
| Cilt No | 9 |
| Sayı | 2 |
| Sayfalar | 75 / 83 |