img
img
Investigation of the Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Some Natural Edible Mushroom Species    
Yazarlar (3)
Dr. Öğr. Üyesi Mertcan KARADENİZ Dr. Öğr. Üyesi Mertcan KARADENİZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Temel Kan BAKIR Doç. Dr. Temel Kan BAKIR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Sabri ÜNAL Prof. Dr. Sabri ÜNAL
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Son yıllarda yenilebilir mantar türleri, yüksek protein içeriğinden dolayı günlük insan beslenmesinin bir parçası haline gelmiştir. Bu mantarlar kimyasal bileşimleri ve antioksidan özellikleri nedeniyle alternatif tıp uygulamalarında da popülerlik kazanmıştır. Bu çalışma, her biri kendine özgü görünüm ve yaşam ortamına sahip dört farklı mantar türünün biyolojik olarak önemli antioksidan aktivitelerini ve toplam fenolik içeriğini belirlemeyi amaçlamıştır: Amanita caesarea (Aca), Clitocybe geotropa (Cge), Cordyceps militaris (Cmi) ve Lentinula edodes (Led). Mantar türlerinin antioksidan aktiviteleri DPPH radikal süpürme yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve yüzde inhibisyon ve IC50 değerleri rapor edilmiştir. Farklı konsantrasyonlarda elde edilen inhibisyon değerlerine göre Cmi ve Aca mantarlarının her konsantrasyonda Led ve Cge mantarlarına göre daha yüksek antioksidan aktivite sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, metanolik özütlerin fenolik içeriği galik asit eşdeğerleri (GAE) cinsinden belirlenmiş olup, Cmi için 37.04±0.35, Aca için 52.04±0.41, Led için 19.33±0.11 ve Cge için 21.63±0.15 mg GAE/g olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak mantar türlerinin toplam fenolik içeriği ile antioksidan aktivitesi arasında doğrusal bir ilişki gözlendi.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1302-0943
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 02-2024
Cilt No 26
Doi Numarası 10.24011/barofd.1386438
Makale Linki https://doi.org/10.24011/barofd.1386438