img
img
The Role of Flavonoids in the Antimicrobial Activity of Peganum harmala Extract    
Yazarlar (5)
KOÇ DİDEM VEREP
AYTAÇ GÜDER
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
MAHMUT GÜR
SAİM ATEŞ
Devamını Göster
Özet
Bitki ekstraktlarının ve bunların aktif bileşiklerinin tıbbi amaçlarla, özellikle antimikrobiyal aktivite için kullanımı son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada Üzerlik tohumu ekstraktının çeşitli mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivitelerinin disk difüzyon yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi amaçlandı. Aktif bileşenlerin P. harmala bitkisinden ekstrakte edilmesi için etanol (%65 konsantrasyon) kullanıldı. Bitki ekstraktındaki sekiz tip flavonoid HPLC yoluyla analiz edildi. Ekstraktın antimikrobiyal aktivitesi, 14 bakteri suşu ve 1 mantar dahil 15 mikroorganizmaya karşı disk difüzyon, minimum inhibitör konsantrasyon (MIC), minimum bakterisidal konsantrasyon (MBC) ve minimum fungisidal konsantrasyon (MFC) testleri yoluyla değerlendirildi. Sonuçlar P. harmala'nın Bacillus subtilis, Candida albicans, Enterobacter aerogenes, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium'a karşı aktivite gösterdiğini gösterdi. MİK değerleri 6,50 µg/mL ile 52,03 µg/mL arasında değişen Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis. P. harmala ekstraktı, test edilen tüm mikroorganizmalara karşı değişen etkinlikle hem antibakteriyel hem de antifungal aktivite gösterdi.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2564-7377
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2024
Cilt No 14
Sayı 4
Sayfalar 2244 / 2257
Doi Numarası 10.31466/kfbd.1557101
Makale Linki https://doi.org/10.31466/kfbd.1557101
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
The Role of Flavonoids in the Antimicrobial Activity of Peganum harmala Extract

Paylaş