ANTI-ARTHRITIC ACTIVITY OF SANGUISORBA MINOR SUBSP. BALEARICA AGAINST FREUND’S COMPLETE ADJUVANT-INDUCED ARTHRITIS IN RATS
Arş. Gör. Dr. Aysun İNAN GENÇ
Ayşe Mine Gençler Özkan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Orhan Adalı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Sanguisorba L. cinsine ait bitkilerin tedavi edici özellikleri pek çok in vivo ve in vitro çalışma ile araştırılmış olup; anti-viral, anti-ülserojenik, anti-kanser, anti-asetilkolinesteraz, radyasyon koruyucu, anti-alerjik ve anti-enflamatuvar etkileri gösterilmiştir. Çalışmamız, Sanguisorba L. cinsine ait bir alt tür olan “Sanguisorba minor subsp. balearica (Bourg. ex Nyman) Muñoz Garm. & C.Navarro” (Smb) bitkisinin artrit modeli oluşturulmuş ratlarda anti-artritik etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Smb’nin toprak üstü kısımlarının ekstresi birbirini takip eden aşamalardan oluşan maserasyon yöntemi ile elde edilmiştir. Ekstrenin fitokimyasal içeriği Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (YPSK) metodu kullanılarak tayin edilmiştir. Anti-artritik etkinliğin araştırılması için Freund’s Complete Adjuvan (CFA) ile indüklenerek oluşturulmuş artritli ratlar kullanılmıştır. Sonuç ve Tartışma: YPSK analiz sonuçları Smb ekstresinin yüksek miktardaki fenolik içeriğini ortaya koymuştur. Tanımlanan fenolikler şu şekildedir; elajik asit , gallik asit, kuversetin dehidrat ve p-kumarik asittir ve tespit edilen miktarları sırasıyla 4.1288;2.6342; 0.0871 and 0.0633 ppm.’dir. Bitki ekstresi uygulanması CFA ile indüklenen artritli ratların ayak bölgelerindeki enflamasyonda bir azalmaya sebep olmuştur. Enflamasyon miktarındaki en yüksek baskılanma kuversetin ve Smb 70 mg/kg uygulanan grupta tespit edilmiştir ve bu etki diklofenak uygulanan gruptan daha yüksektir. Smb 34 mg/kg uygulanan grupta enflamasyon yine diklofenak uygulanan gruptan daha yüksek oranda baskılanmıştır. Ayak eklemlerinden alınan mikro kesitlere yapılan histopatolojik analizlere göre hem 34 mg. hem de 70 mg. Smb ekstresi artrite bağlı enflamatuvar deformasyonu iyileştirmiştir.
Anti-artritik aktivite,artrit,Complete Freund’s Adjuvant (CFA),histopatoloji,Sanguisorba minor subsp. balearica
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University