Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adaylarının Gelecek Kaygılarının Belirlenmesi
Fatıma Betül Demir
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Ülkü Ulukaya Öteleş
Kaygı, bireyleri fizyolojik ve psikolojik olarak etkileyen önemli bir durumdur. Bireyler belirsiz durumlar karşısında kaygı yaşar. Gelecek de belirsiz olduğu için bireylerde kaygıya yol açar. Gelecek kaygısı genç yetişkinlik döneminde diğer dönemlere nazaran daha fazla görülür. Çünkü genç yetişkinlikte birey, iş, evlilik ve toplumsal yaşamda etkin rol almaya ilişkin planlar yapmaya başlar. Planların yolunda gitmeme ihtimali ise bireyde gelecek kaygısına yol açar. Bu bağlamda Eğitim Fakülteleri’nde öğrenim gören genç yetişkinlerin özellikle geleceğin mimarları olan öğretmen adaylarının önemli bir yere sahip olduğu düşünülmektedir. Çünkü geleceğin öğretmenleri de ilgili dönemde planlar yapmakta dolayısıyla gelecek kaygısı yaşayabilmektedir. Bu bağlamda toplumu şekillendirecek öğretmen adaylarının gelecek kaygılarının tespit edilmesi ve bunlara neden olan durumların ortadan kaldırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Mevcut çalışmada, Sosyal Bilgiler Öğretmeni adaylarının belirli değişkenlere göre gelecek kaygılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, doğasına uygun olarak nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Döneminde Bartın Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesinin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans programında öğrenim gören toplam 214 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından oluşturulan “Kişisel Bilgi Formu” ve gelecek kaygılarının ölçülmesi amacıyla “Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeği” ile veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatiksel analizinde SPSS programından yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Sosyal Bilgiler Öğretmeni adaylarının gelecek kaygılarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının gelecek kaygılarında sınıf düzeyine, ikinci bir üniversite okuma durumuna ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans programı tercih nedenine göre anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ancak öğretmen adaylarının gelecek kaygılarının cinsiyete ve aile gelir durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, gelecek kaygısının azaltılmasında öğretmen adaylarına yönelik eğitim veya seminer verilebilir.
Gelecek Kaygısı,Sosyal Bilgiler Eğitimi,Öğretmen Adayları
Dergi Adı Gençlik Araştırmaları Dergisi