Lehçe-i Osmânî’de Müvelled Olarak Nitelenen Kelimeler
Doç. Dr. Kaan YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza TOSUN
Osmanlı sözlükçülüğünde önemli bir yeri olan Lehçe-i Osmânî’de müvelled olarak nitelenen kelimeler daha önce de araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Ancak bu kelimelerin sözlükte neden bu sıfatla anıldıkları, hangi yapısal özelliklerin bu yakıştırmada etkisi olduğu gibi konular araştırma konusu edilmemiştir. Bu çalışmada Lehçe-i Osmânî’deki müvelled külliyatının yapısal görünümlerine dayalı sınıflandırılması yapılarak bu kelimelerin Osmanlı Türkçesindeki yerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle Lehçe-i Osmânî’nin ikinci baskısından derlenen müvelled kelimeler alfabetik olarak sıralanmıştır. Bu sıralamada varsa kelimelerin eş ve farklı yazımları da bir araya getirilmiştir. Özellikle Lehçe-i Osmânî’den önce yazılmış ve onun çağdaşı sayılabilecek sözlüklerle karşılaştırma yapılmıştır. Bu inceleme sonucunda ilgili kelimelerin ses, biçim, anlam ve yazım bakımından gösterdikleri gelişimler çerçevesinde bu nitelemeyle anılmaya layık görüldükleri anlaşılmıştır.
Dergi Adı Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 03-2021
Doi Numarası 10.17822/omad.2021.181
Makale Linki http://www.osmanlimirasi.net/dergi//lehce-i-osmanide-muvelled-olarak-nitelenen-kelimeler-ss-39-57202103fd8201d.pdf