img
img
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENİM GÖRDÜKLERİ ÜNİVERSİTENİN TÜZEL KİŞİLİĞİ EĞİTİM MEMNUNİYETLERİNDE ETKİLİ MİDİR (IS THE LEGAL PERSONALITY OF THE UNIVERSITY WHERE STUDENTS STUDYING GASTRONOMY AND CULINARY ARTS STUDY EFFECTIVE IN THEIR EDUCATIONAL SATISFACTION )    
Yazarlar (2)
Melike Milli
Doç. Dr. Serkan ÇALIŞKAN Doç. Dr. Serkan ÇALIŞKAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi; mesleki bilgi ve becerilerin edinilmesine yönelik oluşturulan uygulamalı ders planları ile şef aşçı adayları yetiştirebilmenin yanı sıra, yiyecek ve içecek alanında bilim ve sanata yönelik verilen teorik dersler ile sektörün farklı kollarında görev alabilecek donanımda bireyler yetiştirebilmeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’deki vakıf ve devlet üniversitelerinde gastronomi eğitiminin yaygınlaştığı görülmektedir. Bu çalışmada, vakıf ve devlet üniversitelerinde gastronomi eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin, üniversiteden aldıkları teorik ve uygulamalı dersler kapsamındaki eğitim yapısı hakkındaki görüşler genel bir çerçevede karşılaştırılarak, üniversitenin tüzel kişiliğinin eğitim alan öğrencilerin memnuniyetlerine ve kariyer eğilimlerine olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın verileri nicel araştırma yöntemlerinden olan anket tekniği ile toplanmıştır. Türkiye’deki farklı devlet ve vakıf üniversitelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğrenimine devam eden, staj süresini tamamlamış öğrencilere uygulanan anket formlardan elde edilen veriler, “SPSS- 22” paket programı kullanılarak istatiksel analizlere (Faktör analizi, t testi ve Anova) tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre; öğrencilerin kariyer eğilimlerinin cinsiyete göre, memnuniyet düzeylerinin ise öğrenim gördükleri üniversitenin tüzel kişiliğine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışma ile; gastronomi bölümünde eğitim eşitliğinin sağlanması ve ders içeriklerinin düzenlenmesi gibi gastronomi eğitiminin iyileştirilmesine yönelik faydalı yaklaşımların geliştirilebileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Gastronomy Hospitality and Travel (JOGHAT)
Dergi ISSN 2619-9548
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 03-2025
Cilt No 8
Sayı 1
Sayfalar 332 / 351
Doi Numarası 10.33083/joghat.2025.498
Makale Linki https://doi.org/10.33083/joghat.2025.498