img
img
Change of Total Phenolic Substance, Total Flavonoid Substance, Ergothioneine Concentration, Antioxidant and Antibacterial Properties in Edible Mushrooms Under The Influence of UV-B Radiation    
Yazarlar (5)
Doç. Dr. Temel Kan BAKIR Doç. Dr. Temel Kan BAKIR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Ömer Ertürk
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mertcan KARADENİZ Dr. Öğr. Üyesi Mertcan KARADENİZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Sabri ÜNAL Prof. Dr. Sabri ÜNAL
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Rıfat Sami Sancı
Devamını Göster
Özet
Çalışmanın amacı: Bu çalışma, UV-B radyasyonunun yenilebilir mantarlarda antioksidan, fenolik ve flavonoid, ergotionin, amino asitler ve antimikrobiyal özellikler üzerindeki etkilerini araştırmıştır.Çalışma alanı: Mantarların mikroskobik ve makroskobik özellikleri, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesinde doğrulanmıştır.Materyal ve yöntem: Mantar ekstreleri için, DPPH ölçümleri, toplam fenolik, toplam flavonoid, ergotionin ve amino asit analizlerinin yanı sıra antibakteriyel ölçümleri de yapılmıştır.Temel sonuçlar: Sonuçlar, düşük UV-B'nin antioksidan ve antibakteriyel aktiviteleri artırdığını göstermiştir. L. edodes ve P. ostreatus en yüksek antioksidan seviyelerini gösterirken, P. eryngii fenolik ve flavonoid içeriğinde sürekli bir artış göstermiştir. Ergotionin ve glutamik asit konsantrasyonları düşük UV-B altında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Araştırma vurguları: Bulgular, UV-B maruziyetinin mantarların biyokimyasal özellikleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Total Flavonoid Substance | Edible Mushrooms | Antioxidant Properties | Antimicrobial Properties | UV-B Radiation | Ergothioneine
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1303-2399 Wos Dergi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 03-2025
Cilt No 25
Sayı 1
Sayfalar 53 / 68
Doi Numarası 10.17475/kastorman.1660553
Makale Linki https://doi.org/10.17475/kastorman.1660553