Yazarlar (5) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
![]() Türkiye |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
![]() |
Özet |
Çalışmanın amacı: Bu çalışma, UV-B radyasyonunun yenilebilir mantarlarda antioksidan, fenolik ve flavonoid, ergotionin, amino asitler ve antimikrobiyal özellikler üzerindeki etkilerini araştırmıştır.Çalışma alanı: Mantarların mikroskobik ve makroskobik özellikleri, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesinde doğrulanmıştır.Materyal ve yöntem: Mantar ekstreleri için, DPPH ölçümleri, toplam fenolik, toplam flavonoid, ergotionin ve amino asit analizlerinin yanı sıra antibakteriyel ölçümleri de yapılmıştır.Temel sonuçlar: Sonuçlar, düşük UV-B'nin antioksidan ve antibakteriyel aktiviteleri artırdığını göstermiştir. L. edodes ve P. ostreatus en yüksek antioksidan seviyelerini gösterirken, P. eryngii fenolik ve flavonoid içeriğinde sürekli bir artış göstermiştir. Ergotionin ve glutamik asit konsantrasyonları düşük UV-B altında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Araştırma vurguları: Bulgular, UV-B maruziyetinin mantarların biyokimyasal özellikleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Total Flavonoid Substance | Edible Mushrooms | Antioxidant Properties | Antimicrobial Properties | UV-B Radiation | Ergothioneine |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | ESCI dergilerinde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1303-2399 Wos Dergi |
Dergi Tarandığı Indeksler | ESCI |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 03-2025 |
Cilt No | 25 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 53 / 68 |
Doi Numarası | 10.17475/kastorman.1660553 |
Makale Linki | https://doi.org/10.17475/kastorman.1660553 |