Müsabaka Öncesinde Uygulanan Akupunktur Tedavisinin Sporcuların Durumluluk Kaygı Düzeylerine Etkisi
BAYDİL BİLGEHAN
Bu araştırmaya, Gazi Üniversitesi Kastamonu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda okuyan, yaşları 20-25 arasındaki, Kastamonu Folklör Gençlik Spor Kulübü Derneği’nden lisanslı, elit seviyedeki 20 bayan halkoyuncudan oluşan sporcu grubu denek olarak katılmıştır. Bu çalışmanın amacı; akupunktur uygulamasının sporcuların durumluluk kaygı düzeyleri üzerine etkilerini ortaya koyarak, spor literatürüne katkıda bulunmaktır. Araştırmamızda, kontrol grubu ölçümlerine göre; birinci yarışma öncesi alınan ilk ölçüm kaygı değerleri 39.50 ± 11.08 iken, ikinci yarışma öncesi alınan son ölçümde 38.10 ± 9.71 olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubunun ilk ve son ölçüm değerleri incelendiğinde %3.54’lük bir azalma görülmektedir. Ancak çıkan bu sonuç istatistiksel açıdan anlamsız bulunmuştur. Deney grubu üzerinde yapılan ölçümlerde ise ilk ölçümde 44.00 ± 11.98 olarak belirlenen kaygı değerlerinin, akupunktur tedavisi sonrasında yapılan son ölçümde 30.40 ± 4.69 seviyesine kadar gerilediği gözlenmiştir. % 30,90 oranındaki bu büyük azalmanın aynı zamanda istatistiksel açıdan da anlamlı olduğu belirlenmiştir (p < .01). Kontrol ve deney grupları arasında yapılan karşılaştırmalarda, ilk ölçümlerdeki % 11.39’luk istatistiksel açıdan anlamsız farkın, son ölçümde % 20.20 düzeyine çıktığı tespit edilmiş ve son ölçümdeki bu sonuçunda istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p < .05).Bütün bu istatistiksel değerlendirmelere ve gözlemlere dayanarak, akupunktur uygulamasının sporcuların durumluluk kaygı düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisinin olduğunu söylemek mümkündür.
kaygı düzeyi,bayan sporcular,sporcular,gazi üniversitesi,rekabet,halkoyuncuları,akupunktur tedavisi
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Tubitak