img
img
Determination of Shear Resistance and Shear Energy of Kastamonu Taşköprü Garlic    
Yazarlar (1)
Doç. Dr. Hüseyin Güran ÜNAL Doç. Dr. Hüseyin Güran ÜNAL
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Kastamonu Taşköprü sarımsağı tüm dünyada tanınmaktadır. Gerek keskin aroması gerekse yüksek besin içerikleri yönünden farklılığı ortaya konmuş ve 2009 yılında coğrafi işaret almıştır. Kastamonu’yu çağrıştıran. ilk akla gelen tarım ürünüdür. Kastamonu. Türkiye sarımsak üretiminin %20 sini tek başına karşılamaktadır. Üretilen sarımsağın çok büyük miktarı el bağı şeklinde pazarlanmakta. binlerce ton Taşköprü sarımsağı pazarlarda ve marketlerde satılarak sofralara ulaşmaktadır. Sarımsağın kurutulması ile elde edilen cips. granül. toz şeklindeki ürünler sarımsağın dayanma süresini de artırmaktadır. Kurutma işleminin kısa sürede ve ekonomik olabilmesi için sarımsağın dilimlenerek inceltilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sarımsak dilimleme makinası tasarımı için gerekli kesilme direnci ve kesilme enerjisi parametreleri araştırmıştır. Nem. soyulmuş-soyulmamış ve diş büyüklüğü değişkenlerinde incelenmiş. sonuç olarak % 62.7-59.3 nem ortalamasında soyulmamış sarımsakta maksimum kesme kuvveti 22.69 N. kesilme enerjisi 248.9 Nmm. kesilme gerilmesi 0.165 N/mm2. soyulmuş sarımsakta maksimum kesme kuvveti 17.03 N. kesilme enerjisi 148.95 Nmm. kesilme gerilmesi 0.105 N/mm2 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca sarımsak diş kesitleri küçüldükçe dişlerin sertleştiği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2667-8209
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2025
Cilt No 11
Sayı 1
Sayfalar 40 / 46
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/kastamonujes/issue/92719/1682428
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş