Yazarlar (1) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Kastamonu Taşköprü sarımsağı tüm dünyada tanınmaktadır. Gerek keskin aroması gerekse yüksek besin içerikleri yönünden farklılığı ortaya konmuş ve 2009 yılında coğrafi işaret almıştır. Kastamonu’yu çağrıştıran. ilk akla gelen tarım ürünüdür. Kastamonu. Türkiye sarımsak üretiminin %20 sini tek başına karşılamaktadır. Üretilen sarımsağın çok büyük miktarı el bağı şeklinde pazarlanmakta. binlerce ton Taşköprü sarımsağı pazarlarda ve marketlerde satılarak sofralara ulaşmaktadır. Sarımsağın kurutulması ile elde edilen cips. granül. toz şeklindeki ürünler sarımsağın dayanma süresini de artırmaktadır. Kurutma işleminin kısa sürede ve ekonomik olabilmesi için sarımsağın dilimlenerek inceltilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sarımsak dilimleme makinası tasarımı için gerekli kesilme direnci ve kesilme enerjisi parametreleri araştırmıştır. Nem. soyulmuş-soyulmamış ve diş büyüklüğü değişkenlerinde incelenmiş. sonuç olarak % 62.7-59.3 nem ortalamasında soyulmamış sarımsakta maksimum kesme kuvveti 22.69 N. kesilme enerjisi 248.9 Nmm. kesilme gerilmesi 0.165 N/mm2. soyulmuş sarımsakta maksimum kesme kuvveti 17.03 N. kesilme enerjisi 148.95 Nmm. kesilme gerilmesi 0.105 N/mm2 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca sarımsak diş kesitleri küçüldükçe dişlerin sertleştiği tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2667-8209 |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 06-2025 |
Cilt No | 11 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 40 / 46 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/kastamonujes/issue/92719/1682428 |