The Comparison of Some Physical and Physiological Features Of Elite Youth National and Amateur Badminton Players
Aziz Güçlüöver
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Erkan Demirkan
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Kutlu
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ali Erdem CİĞERCİ
Hüseyin Tolga Esen
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı elit ve amatör Badmintoncuların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya, 2010-2011 yılında Türkiye Badminton Federasyonu’na bağlı lisanslı genç milli erkek (n=16,yaş:16.8±1.5) badmintoncular ile Spor Lisesinde badminton sporu yapan amatör düzey erkek(n=15,yaş:16.3±0.8)olmak üzere toplam 31 badminton sporcusu katılmıştır. Sporculara vücut kompozisyonunun belirlenmesinin yanı sıra fiziksel ve fizyolojik testlerden;çeviklik testi,otur-eriş testi, çoklu (multiple) reaksiyon test, el kavrama kuvvet testi ve wingate anaerobik güç testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için bağımsız gruplar arası karşılaştırmalarda “ Indepentend T- test “ istatistiği uygulanmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda elit sporcuların amatör sporculara göre boy (cm), çeviklik (sn) ve sağ el kavrama kuvveti (kg) değerlerinde p<0.01 düzeyinde; yağ %, ve yağsız beden kütlesi (kg) değerlerinde ise p<0.05 düzeyinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, benzer yaş grubunda, elit ve amatör düzey yapılan badminton sporunun, bireylerin boy, çeviklik, el kavrama kuvveti ve vücut kompozisyonu ( düşük yağ % ve fazla yağsız beden kütle miktarı ) değişimi üzerinde sporcunun gereksinimleri doğrultusunda değişim sağladığı düşünülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi