img
img
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Geleneksel Peynirlerinin Üretim Sürecinin İncelenmesi    
Yazarlar (1)
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Yöresel peynirler son yıllarda üretildikleri bölgelerin dışında özellikle büyük şehirlerde aranan bir ürün haline gelmiştir. Bu durum peynir üretiminin artmasına neden olmuştur. Ayrıca her yöre kendi bilgi, örf, adet ve görgülerine göre çeşitli peynirler üretmektedir. Bu çalışmada da hayvancılığın yaygın olduğu ve yöresel peynirleriyle ön plana çıkan Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki coğrafi özellik gösteren ve geleneksel yöntemlerle evlerde üretilen peynirlerin üretim sürecinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Erzincan, Erzurum ve Van illerinde yaşayan yöre halkı ile 10.01.2025-31.01.2025 tarihleri arasında yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tulum peyniri, civil peyniri ve otlu peynirin üretim süreçleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Söz konusu peynirlerin üretiminde geleneksel yöntemlerin kullanıldığı, çoğunlukla yılda birkaç kez üretildiği tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların çoğunluğu peynir yapmayı aile büyüklerinden öğrendiklerini belirtmişlerdir. Geleneksel peynirler, endüstriyel üretime kıyasla daha yüksek piyasa fiyatıyla satılan bir şarküteri ürünü olarak da değerlendirilebilir. Bu sebeple görüşmeler kapsamında üretim süreçleri incelenen tulum peyniri, civil peyniri ve otlu peynirin aslına uygun bir şekilde standartlarının oluşturularak piyasa değerlerinin korunması önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online)
Dergi ISSN 2619-9548
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 09-2025
Cilt No 8
Sayı 3
Sayfalar 995 / 1003
Makale Linki https://www.joghat.org/
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş