Usability of Some Landscape Plants in Biomonitoring Technique: An Analysis With Special Regard to Heavy Metals
Doç. Dr. Kaan IŞINKARALAR
Doç. Dr. Öznur IŞINKARALAR
Prof. Dr. Hakan ŞEVİK
Günümüz kentlerinde endüstriyel faaliyetlerin yaygınlaşması ile kentsel nüfus ve yapı yoğunluğundaki artış sonucunda kent coğrafyasında kirlilik değerleri artmaktadır. Çevresel kirleticilerin birikimi, kentlerin yapılaşmasında dikkate alınması gereken en önemli sorunlardan biridir. Kentsel alanlarda çeşitli faaliyetlerden kaynaklanan ağır metal kirliliği, en riskli çevresel problemlerden biridir. Ağır metaller, insan faaliyetleri nedeniyle yoğunlaşmakta olup, izlenmesi ve birikim düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir. Belirli bir dozun üzerinde birikim yaşanması hayati sorunlara neden olabileceğinden nüfus yoğunluğunun olduğu bölge ve alanların ağır metal seviyelerinin tespiti ve azaltım çalışmaları kritik öneme sahiptir. Ağır metallerin birikimine ilişkin araştırmalar oldukça farklı boyutlarda parametrelerden etkilenmekte olup düzeyin belirlenmesi ve kaynak tespiti oldukça karmaşıktır. Ancak bazı peyzaj alanlarında kirleticilerin türünün etkisiyle yüksek birikim sağlayabilmesi nedeniyle, bu bölgelerdeki kirleticilerin seyrini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, ağır metallerin biyoizlenmesi yöntemiyle çeşitli peyzaj türlerinde yaprak, ağaç kabuğu ve odundaki Bakır (Cu) ve Demir (Fe) konsantrasyon değerlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Cu ve Fe konsantrasyonu karşılaştırılarak kullanılan türlerin ağır metal tutma kapasiteleri, bitki türleri ve aynı bitkinin farklı organlarında önemli ölçüde değişmiştir. Çalışma sonucunda Schinus molle L. türünün kentsel alanlarda tercih edilebileceği, Cu ve Fe birikiminde biyomonitör olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Air pollution,Biomonitoring,heavy metals,Urban green
Dergi Adı Kent Akademisi