Bazı Yaprak Mikromorfolojik Karakterlerinin Prunus laurocerasus L. Türünde Yetişme Ortamına Göre Değişimi
Doç. Dr. Nurcan YİĞİT
Doç. Dr. Mehmet ÇETİN
Prof. Dr. Hakan ŞEVİK
Bu çalışmada farklı iklim tiplerinin hakim olduğu alanlarda bulunan 6 farklı ilden eldeedilen Prunus laurocerasus L. yapraklarında, bazı mikromorfolojik karakterlerin, yetişmeortamına bağlı olarak değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye’deAvrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz fitocoğrafik bölgelerinin olduğu alanlardabulunan Rize, Samsun, İzmir, Antalya, Sivas ve Ankara illerinde bulunan Prunuslaurocerasus L. bireylerinden yaprak örnekleri toplanmıştır. Toplanmış olan yaprakörnekleri üzerinde elektron mikroskobu (SEM) yardımı ile yaprak epidermis görüntülerielde edilmiş ve bu görüntüler üzerinde “Image J” ölçüm programı yardımıyla gerekli olanölçüm işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yaprak epidermis yüzeyinde gerçekleştirilmiş olanölçümlerle, stoma uzunluğu (μm), stoma genişliği (μm), stoma por uzunluğu (μm), stomapor genişliği ve stoma yoğunluğu (1 mm2 alanda) gibi mikromorfolojik karakterleriölçülmüştür. Elde edilen verilere SPSS paket programı vasıtasıyla Varyans analizi veDuncan testi uygulanmış ve bu karakterlerin yetişme ortamına bağlı olarak değişimiistatistiki olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda stoma genişliği dışındaki bütünkarakterler bakımından yetişme ortamı koşulları arasında istatistiki olarak en az %95güven düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi
Dergi ISSN 2148-127X